Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИСУЛ с официална позиция заради обвинения, че умишлено е спирана топлата вода в Детската онкохематология

Министерството на здравеопазването с проверка по случая с топлата вода в ИСУЛ

| обновено на 16.11.23 в 16:39
УМБАЛ "Царица Йоанна -ИСУЛ"

Болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" излезе с официална позиция заради обвинения, че умишлено е спирана топлата вода в Детската онкохематология.

От ИСУЛ пишат в позиция до медиите:

"През лятото, когато действително имаше проблем с топлата вода, са сменени стари кранове, които го предизвикваха. Към днешна дата проблем с наличието на топла вода не съществува.

Въпрос е на изчакване да се източи водата, която е в тръбите, тъй като тръбопроводът е много дълъг. Чисто териториално, Клиниката по детска клинична хематология и онкология е в най-отдалечената точка на сградата на болницата. Тъй като сградата на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е строена преди 87 години, изградената водопроводна система е строена по стара технология, при която, за да стигне от точка А до точка Б, водата изминава дълъг път. В новите сгради този проблем се избягва, като се изграждат рециркулационни тръби, за да може водата да циркулира в тях непрекъснато.

За да спестим на майките дискомфорта да чакат докато потече топла вода, още преди няколко месеца сме предприели действия да се добави рециркулационна тръба към Клиниката по детска клинична хематология и онкология, благодарение на която водата през цялото време да циркулира в отделението, за да може от момента на пускане на чешмата веднага да потича топла вода. Въпрос на кратък срок е този проект да бъде финализиран.

Никога и по никакъв начин не е спирано подаването на топла вода към детското отделение. В цялата болница се поддържа постоянен дебит не само на топлата, но и на студената вода, за да се посрещнат всички нужди на клиниките.

Обвинението, че умишлено е спирана топлата вода на Клиниката по детска клинична хематология и онкология е чудовищно и не отговаря на истината. Това е удар към цялата болница, чиито специалисти денонощно се грижат за здравето на само на децата с онкохематологични заболявания, но и на всички пациенти в нея". 

Това пишат от болница ИСУЛ.

От Министерство на здравеопазването се обърнаха към медиите по случая:

"Във връзка с множество постъпили журналистически запитвания относно снабдяването с топла вода на Клиниката до детска онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ", ви информираме, че: 

Министерството на здравеопазването извърши проверка по случая, като осъществи контакт с "Топлофикация София" ЕАД и с кмета г-н Васил Терзиев. Обяснение бе изискано и от директора на лечебното заведение Любомир Пенев.

По информация на „Топлофикация София“ Клиниката се топлозахранва от абонатна станция, която се намира в основната сграда на болницата, като е констатирано, че на станцията е монтирана система за мониторинг и управление на топлоподаването от външна фирма.

В тази връзка Звено "Вътрешен одит" към Министерство на здравеопазването ще извърши проверка в лечебното заведение.

Такава вече е извършена и от Регионалната здравна инспекция – София. Инспектор от Столична РЗИ в рамките на своята компетентност e посетил лечебното заведение днес. На място не е установена липса на течаща топла вода в Клиниката по детска клинична хематология и онкология (КДКХО). 

Поради дългото разстояние от абонатната станция до Клиниката, за да потече топла вода е необходимо крановете на батериите да бъдат отворени за по-дълго време.

Проведена е консултация със специалист-инженер, който е представил становище и чертежна схема за изграждане на циркулационен кръг и помпа от абонатната станция до най-близкия вертикален кран, с цел преодоляване на голямата дистанция от абонатната станция до Клиниката.

Предстои представители на специализирана фирма да проведат среща с ръководството на лечебното заведение и да сключат договор за ремонт в най-близки срокове по гореописаните технологични дейности", това пишат от здравното министерство. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна