Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с близо 4% преди срещата на ОПЕК следващата седмица

Петролът поскъпва с близо 4%, тъй като търговците засилиха очакванията си, че ОПЕК и нейните съюзници, известни общо като "ОПЕК +", ще предприемат допълнителни действия, за да противодействат на спада в цените на важната енергийна суровина през последните четири седмици.

Малко преди края на търговията в петък фючърсите на петрол Брент с доставка през януари 2024 г. поскъпват с 3,8% към 80,40 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI с доставка през декември - с 3,78% към 75,65 долара за барел.

Днешното поскъпване стана факт, след като анализаторите на инвестиционната банка Goldman Sachs Group заявиха, че очакват ОПЕК да предприеме действия в подкрепа на цените, когато се срещне през следващата седмица.

Саудитска Арабия и Русия - най-големите производители от формата "ОПЕК +" - вече обещаха да запазят допълнителните доброволни ограничения на тяхното производството до края на годината, въпреки че руският износ на суров петрол се повиши през последните седмици.

След като в четвъртък цените на сорт Брент достигнаха четиримесечно дъно от 77 долара за барел, източници на "Файненшъл таймс", запознати с нагласите на саудитското правителство, казаха, че е много вероятно Рияд да удължи намалението на производството с по 1 млн. барела на ден поне до пролетта на 2024 г.

Доброволната мярка, която трябва да изтече в края на тази година, беше въведена през лятото като временна стъпка в допълнение към по-големите съкращения от страна на ОПЕК. В момента Саудитска Арабия произвежда около 9 млн. барела на ден в сравнение с максимума от около 12 милиона барела на ден.

"Ние вярваме, че ОПЕК ще гарантира, че цените на петрола сорт Брент ще достигнат диапазона от 80 до 100 долара през 2024 г., като картелът осигури умерен дефицит и използва ценовата си сила", посочи анализаторите на Goldman Sachs, цитирани от Блумбърг.

Въпреки днешното рязко поскъпване, американският лек суров петрол WTI е на път да отбележи седмично поевтиняване с около 2%, което би било четвъртото му поредно седмично отстъпление. Спрямо ценовите върхове от септември петролните фючърси се понижиха с над 20 на сто.

Графика на петрола сорт Брент (в долари за барел)


През последните седмици петролното предлагане надхвърляше очакванията, което доведе до стабилно намаляване на цените. Доставките от Гвиана и Северно море пък се очаква да се увеличат през следващия месец, като в същото време нараства и износът от САЩ.

Данните за петролните складови запаси в САЩ по-рано през седмицата показаха рязко увеличение, особено в ключовия център за съхранение в Кушинг, Оклахома. Тези запаси са факт в момент, когато рафинериите преминават през сезонна поддръжка, което намалява търсенето им на суров петрол. Отвъдморските доставки също скочиха с нарастването на производството в САЩ.

В същото време прогнозите за търсенето на важната енергийна са все още неясни. Данните от Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, показват, че рафинериите са намалили дневните нива на преработка през октомври, тъй като явното търсене на петрол е спаднало спрямо месец по-рано. Междувременно икономиките данни от САЩ сигнализират за известно забавяне на най-големия потребител на суров петрол в света.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна