Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Има намаляване на честота на съдовите усложнения на диабета, заради новите технологи и лекарства"

Доц. Малина Петкова: Електронните рецепти за диабет няма да спрат износа на инсулин

Изтъкнат ендокринолог е гост в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за усложненията от диабета и достъпът на пациентите до инсулин

2
Доц. д-р Малина Петкова - ендокринолог в болница "Лозенец"
Снимка: Гергана Хрисчева

На всеки 10 секунди по двама души се разболяват от диабет, а един умира от усложненията на диабета, сочи статистиката.

Кои са най-тежки усложнения при диабета и кои са задължителните прегледи - топ ендокринолог разказва в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата".

Търсене и изписване на инсулин по елекронен път - ощетен е единствено пациентът.

НЗОК да направи анализ колко инсулин е необходим за българските пациенти.

Продължава търсенето на Оземпик от хора, които не са с диабет?

Фирмите могат да произведат инсулин, колкото е необходим.

За да няма усложнения при диабет - регулиране на кръвната глюкоза, кръвното налягане, дислепидемията, контрол над храненето, редовни прегледи и обучение, препоръчва ендокринологът в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата"

Епизодът е продължение на темите за диабета при деца и възрастни.

Слушайте епизода тук: 

Гост в епизода е:

🔸Доц. д-р Малина Петкова - ендокринолог в болница "Лозенец"


От разговора ще научите:

🔸Кои са най-честите усложнения при диабета

🔸Как диабетът повлиява на устната кухина и здравето на зъбите

🔸Ретонопатия, слепота и диабет

🔸Диабет при бременните жени

🔸Диабет и бъбречна недостатъчност - бъбречната нефропатия

🔸Диабетната полиневропатия - симптоми и причини

🔸Диабетното стъпало - прегледи и как да се не стигне до аптутация

🔸Дали забраната за износ на инсулин ще доведе до по-добър достъп на пациентите до него

🔸Имат ли затруднения с електрнотото изписване на медикаментите за диабет и на инсулин

🔸Продължава ли търсенето и купуването на Оземпик от хора, които нямат диабет

Доц. д-р Малина Петкова

"Месец ноември отбелязваме Световният ден на диабета. Диабетът у нас се лекува успешно, но ако не се осъществява добър контрол на кръвната глюкоза, се достига до неговите усложнения. Защото диабетът засяга кръвоносната система на целия организъм и това води до атеросклеротични промени.

80% от случаите на слепота се дължат на диабета. Добрата новина е, че всичко това е предотвратимо с редовни прегледи на очните дъна. Лазер терапията е на първо място при започващи усложнения на съдовете на окото, за да се предотврати развитие на ретинопатия, каза за БНР доц. Малина Петкова, ендокринолог в болница "Лозенец", член на Ръководството на Българското дружество по ендокринология и на Европейската асоциация за изучаване на диабета. И още:

"Много малко се говори за връзката между устната кухина и диабета, но вече има солидни данни, че една от причините за загуба на зъбите е диабетът, същевременно  състоянието на устната кухина повлиява неблагоприятно върху диабета.

Диабетът, особено лошо контролираният, предразполага за развитието на повече микроорганизми, защото се повишава нивото на кръвната глюкоза, създава се захарна среда в устната кухина, която е добра среда за развитието на микроорганизми. Затова трябва редовно посещение и при стоматолог.


Диабетът има неблагоприятно влияние върху бременността - т.нар. гестационен диабет. Тези жени са по-предразположени в бъдеще да развият диабет. Ако не се поддържа нормално гликемично ниво, може да се роди много голям плод, детето да се роди в хипогликемия. Затова е важно при бременни с фамилна обремененост с диабет, навреме да се открие това състояние, което става чрез специфичен тест през 28-та гест. седмица, поясни още доц. Петкова.

"Захарният диабет е сред водещите причини за крайният стадий на бъбречните заболявания - бъбречната недостатъчност - по-голям процент от хората на хемодиализа са диабетици. Важно е ранно откриване на първите признаци на това усложнение - микроалбуминурията.

Следващите усложнения са диабетна полиневропатия. Това е засягане на големите и малки кръвоносни съдове и нервните влакна и тяхното недобро хранене. Тези пациенти имат силни сетивни нарушния - мравучкане, променени чувства за студ и топлина, изтръпвания, лош сън.

Следващо усложнение вследствие на диабетната полиневропатия е диабетното стъпало. 60 до 80 милиона от хората с диабет са със диабетно стъпало. До това усложнение се достига именно заради загубата на чувствителност в крайниците.

Случаите на ампутации са 15 пъти по-чести при хора със захарен диабет. Затова хората, страдащи от това заболяване, се нуждаят от ранна диагностика, оптимално лечение и редовен самоконтрол. Липсата на кръвоснабдяване на крайниците води до невъзможност да зарастват рани, ако те се инфектират, това налага ампутацията, затова обучението на пациентите с диабет е от огромно значение за контрола на диабета им, поясни още за подкаста на БНР "В центъра на системата" доц. Петкова.


Захарният диабет повишава риска от сърдечно-съдови заболявания като инфаркти и инсулти, заради атеросклеротичните промени, които са много по-често срещани при диабетиците. Пациентите със захарен диабет имат 4 пъти по-висок риск за сърдечносъдови инциденти.

Все пак статистиката показва, че има намаляване на честота на съдовите усложнения на диабета, благодарение на новите медикаменти и технологии, информираността на пациента, добави доц. Петкова.

Доц. д-р Малина Петкова - ендокринолог в болница

"Аз лично не срещам никакви затруднения с електронното изписване на антидиабетни средства, защото те се издават на базата на протокол. Това е улеснение за лекарите, по всяко време мога да изпиша електронна рецепта. Моите данни ги има в системата, мога и през нощта да изпиша рецептата...

Никой пак не е помислил за пациента. Ние улесняваме себе си, но пациентът е пак в неудачна ситуация...

Няма как с това да се предотврати износът на инсулин нито пък да се преценява кой лекар как лекува...малко странна е за мен целта на всичко това. Това са административни мерки. Това не са мерки, които могат да бъдат наложени на лекаря, на фармацевта, ето днес два пъти изписвам една рецепта за инсулин и пак нещо не е наред, отново пациентът е ощетен.

Когато има недостиг или липса на медикаменти или на инсулин в аптеката нито пациентът, нито фармацевтът могат нещо да направят - лекарството е фиксирано в системата с този код, трябва обаждане, търсене, лутане на пациента или да се смени протоколът. И отново бавене на един пациент с диабет, при който това е животоспасяваща терапия. Това не може да се бави и когато се налага заменяме един инсулин с друг, искаме или не.

Според мен би могло временно, чисто с един административен акт, да се разреши официално смяната на един инсулин с друг с нова електронна рецепта от лекаря, без да се налага изписването на нов протокол. Това би улеснило пациента...,каза още доц. Петкова.


По думите й в момента фирмите произвеждат инсулин на базата на генното инженерство и може да се произведат тонове инсулин. Търсено на пазара е голямо, заради големия брой хора с диабет в световен мащаб. Има износ и реекспорт на инсулина, защото това се движи от търговските интереси.

"Освен това НЗОК има база данни от години колко са диабетиците. Имат статистици в НЗОК, които да направят тенденция на нарастване на търсенето на пазара всеки от видове инсулин и да се предвиди колко инсулин е необходим за българските пациенти.

Продължава и търсенето на лекарството Оземпик от хора, които не са диабетици, но искат да отслабнат. Това е така, защото от него има добър и отчетлив ефект, но то има и странични ефекти. Това лишава обаче хората с диабет от медикамента, но отново тук е търговският интерес - за един търговец е много по-изгодно за продаде веднага 10 писалки Оземпик на човек, който идва и плаща в момента, а не да чака от НЗОК изплащането.

Оземпик е регистриран само за лечение на захарен диабет тип 2, не за затлъстяване. Имаме регистрирано лекарство именно за затлъстяването, но към него няма този интерес, както към първото. А ние нямаме право да изписваме Оземпик за хора със затлъстяване, поясни темата още доц. Петкова.


Доц. Малина Петкова е член на Ръководството на Българското дружество по ендокринология, член на Европейската асоциация за изучаване на диабета, на групата по диабет и хранене, на групата за обучение на обучаващите към тази асоциация, на световната асоциация по анти-ейджинг, на Националната агенция за оценяване и акредитация. В момента е част от екипа на УМБАЛ „Лозенец“ и преподавател в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Доц. Петкова е дългогодишен ръководител на Диабетен център‘ Св. Лука“, на к-а по ендокринология Плевен, на К-а Вътрешни болести, УМБАЛ „Св. Анна“ - София, университетски преподавател с над 150 научни публикации.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна