Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия - България пряко по "Хоризонт"

Отборите на България и Сърбия завършиха 1:1 преди няколко месеца в Разград

Националният отбор на България по футбол гостува на състава на Сърбия в последния тур от група G на европейските квалификации. Срещата в Лесковач е от 16.00 часа и ще бъде предавана пряко по програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Главен съдия на мача е Ерик Ламбрехтс от Белгия. Делегат на мача е бившият вратар на Литекс и някогашен румънски национал Флорин Пруня.
Очаква се за мача да пристигне президентът на УЕФА Александър Чеферин, който малко по-рано трябва да пререже лентата на друг стадион в Източна Сърбия.

Нашият отбор заема последното място в групата - три точки след нула победи, три равенства и четири загуби в групата. На сърбите ще им бъде достатъчно и равенство, за да се поздравят с класиране на европейските финали. Репрезентацията, която е наследник на футболните успехи на Югославия, не е стъпвала на европейско първенство през XXI век. Последното голямо първенство на България пък беше Евро 2004 в Португалия.


Срещата в Лесковац ще бъде под номер 2 в кариерата на Илиан Илиев като национален селекционер. Варненският специалист наследи сърбина Младен Кръстаич, който за малко да запише победа начело на "лъвовете" над сънародниците си през юни в Разград, когато сърбите изравниха дълбоко в добавеното време. Същото се случи на българския отбор, вече при Илиев, и срещу Унгария преди три дни в София. Тогава автогол на Алекс Петков в 97-ата минута донесе ремито и класира унгарците в Германия 2024.

Срещата на 16 ноември обаче няма да бъде запомнена с равния резултат, а с това, което стана извън стадион "Васил Левски" - кошмарна война по централните софийски улици, кръв, мелета и сблъсъци, каквито столицата не беше виждала от доста дълго време. Фенските протести срещу управлението на Българския футболен съюз и баталните сцени от София се коментират още в Сърбия.

Пред Илиан Илиев има известни кадрови проблеми - мача пропускат Антон Недялков и Валентин Антов. Капитанът на Лудогорец е аут заради болежка, а юношата на ЦСКА получи червен картон срещу маджарите. С лека травма е и Виктор Попов, което поставя под съмнение участието му в двубоя на новопостроения стадион в Лесковац. Не е изключено треньорът на България да даде почивка на ветерана Спас Делев, хвърлил много сили вкарал хубав гол срещу Унгария, и Ивайло Чочев.

От своя страна съседите, които имаха ден в повече за почивка след проверката им с Белгия, гледат към европейския шампионат и предвкусват големи футболни емоции идното лято, под ръководството на своята голяма легенда Пикси Стойкович. На прескоференцията в Лесковац вчера славният халф на Цървена звезда подчерта, че българският тим хич не е за подценяване и сърбите ги чака тежък двубой.

Цяла Сърбия очаква голям и успех мач, макар че той ще е тежък, по думите на родения в Ниш Стойкович, наричан навремето Сръбския Марадона. Градският стадион в Лесковац, който по неофициални данни възлиза в динари на сума равна на над 40 милиона лева, е готов да приеме Репрезентацията на Пикси и българския тим.

По публикацията работи: Георги Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна