Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Президентът говори" – III част на видео подкаста с президента Георги Първанов

"Президентът говори" е видео подкаст инициатива на политолога Дария-Лора Дачева и журналиста Симеон Иванов. В рамките на няколко епизода двамата млади българи ще ни срещнат с четирима президенти на България.

В епизод Епизод 1и 2 от поредицата гостува президентът Росен Плевнелиев, а днес ви представяме третата част с анализите на Георги Първанов (държавен глава два мандата - между 22 януари 2002 (преизбран през 2006 г.) и 22 януари 2012 г., по образование историк – бел.ред.).

Първанов отбелязва, че лавирането в политиката е било използвано от него като средство за решаване на българските проблеми.

"Аз винаги съм бил против войната, независимо дали става дума за войната в бивша Югославия или иракската война или сега за войната в Украйна. Войната е последното средство на една изчерпана вече дипломация. Моята позиция е била, че ние сме един добър съюзник на нашите партньори от Европейския съюз и НАТО, но в определени граници. Когато става дума за военен конфликт близо до нашата граница, аз определено смятам, че ние не трябва да се намесваме. На нас трябва да ни бъде оставено това право да стоим малко по встрани, защото ще дойде време, когато ние отново ще трябва да контактуваме, да общуваме, да търгуваме, културно да развиваме своите връзки и ако ние взривим всички мостове сега – не смея да мисля какво ще се случи, защото големите, великите сили веднага ще се разберат", споделя още той.

Видео поредицата "Президентът говори" можете да гледате всеки понеделник. Идната седмица очаквайте втората част с Георги Първанов, а следващите събеседници са Петър Стоянов и Румен Радев.

Проектът се реализира съвместно от Българското национално радио, Българската национална телевизия и анализаторската платформа Idealisti.bg.


По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна