Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Икономиката на Германия вероятно ще се свие и през текущото тримесечие

Икономиката на Германия вероятно ще се свие отново през настоящото тримесечие, като нейното възстановяване ще бъде трудно, въпреки че има някои признаци, че може да настъпи подобрение в началото на следващата година, прогнозира Бундесбанк в последния си ежемесечен икономически доклад, съобщава Ройтерс.

Страдаща от сериозна рецесия в сектора на индустрията, Германия е сред най-слабите икономики в Европа през настоящата година с оглед на негативния ефект от високите разходи за енергия, слабите глобални поръчки и по-високите лихвени проценти.

"Икономическото производство вероятно отново ще намалее леко през четвъртото тримесечие на 2023 г. Германската икономика ще се възстанови трудно от периода на слабост, който продължава след избухването на войната срещу Украйна", посочи немската централна банка.

Германия регистрира икономически растеж на тримесечна база само веднъж през тази година, като показателите за последните месеца на 2023 г. са предимно в посока надолу.

Все пак централната банка е предпазливо оптимистична за следващата година, визирайки високата заетост, силен ръст на заплатите и стабилизиращи се индикатори за бизнес и потребителските нагласи.

"Започват да се появяват предварителни признаци за леко подобрение след края на годината. Основната тенденция при новите поръчки предполага, че чуждестранното търсене може да е достигнало дъното", отбеляза Бундесбанк в последния си доклад.

Централната банка на Германия обаче предупреди, че няма доказателства за устойчиво подобрение на глобалната индустриална активност, като проучвания сочат спад в новите поръчки и слабо търсене в общ план. Бавно намаляват поръчките на германските фирми и това също може да причини забавяне на производството, добави банката.

В същото време обаче се очаква да има тласък от страна на домакинствата, които първоначално бяха предпазливи при харченето на средства, но нарастващите нетни доходи в крайна сметка ще стимулират нарастване на реалното потребление, прогнозира Бундесбанк.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна