Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българският бизнес таи оптимизъм за 2024 г., притеснява се за кадрите

Снимки: bcci.bg

Над 54% от бизнеса има крехък оптимизъм за по-добра 2024 година в сравнение с текущата. Европейско проучване, осъществявано за 31-ви път, представя по-благоприятни очаквания у нас по отношение на основните икономически индикатори.

В икономическото проучване за бизнес климата са участвали 43 000 фирми от 27 държави в Европа, включително и 795 компании от България.

Партньор на "Eurochambres" е Българската търговско-промишлена палата, а пред БНР-Радио София подробности даде Боряна Абаджиева, главен експерт от отдел "Икономически анализ и политики" в организацията.


Основните въпроси, засегнати в изследването, са свързани с вътрешните продажби и тези за експорт, заетостта, инвестиции и т.нар. бизнес увереност, както и предизвикателствата.

По-позитивни са нагласите за увеличение на вътрешните продажби, докато при продажбите на външни пазари и нивата на заетост,  по-скоро се очаква задържане.

При прогнозите за заетост, фирмите, които очакват задържане на нивата, са около 48%, докато тези, очакващи увеличаване през 2024г., са 41%.

В контекста на бизнес климата, българските предприемачи демонстрират увереност за 2024 г., очаквайки подобрения спрямо предходната 2023 г.

Позитивно отношение на българския бизнес до голяма степен е обусловено от очаквания за достъп до средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост.


"Основните притеснения на българския бизнес са по отношение на липсата на достатъчно квалифицирани кадри, както и разходите за труд и енергия", отбеляза Абаджиева.

Основните послания  към европейските политици, като изводи от Европейското икономическо проучване, са свързани с:

  • обръщане на сериозно внимание към все по-нарастващите регулационни изисквания към европейския бизнес,
  • необходимостта от политики за развиване и привличане на таланти в подкрепа на двойния преход,
  • съгласуване на европейските енергийни и индустриални стратегии в областта на климата,
  • премахване на оставащите бариери пред единния пазар с оглед развитие на икономики в растеж,
  • подсигуряване  на доставки на критични суровини.

Чуйте разговора на Невена Николова.


По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.