Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България настоява да няма таван за помощите за засегнатите от украинския внос

Кирил Вътев
Снимка: БГНЕС

България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния настояват пред Европейската комисия финансовата помощ за засегнатите от вноса на украинско зърно земеделски производители да продължи и през цялата 2024 година.

Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който участва в в заседание на европейския съвет по земеделие и рибарство в Брюксел.

Той добави, че това решение е било обсъдено на среща между него и колегите му от посочените страни. Министрите са разговаряли за отражението от украинския земеделски внос. Разбрахме се да поискаме заедно за цялата 2024 г. да имаме нова украинска помощ за нашите земеделски производители, поясни Вътев:

"Днес имахме поредния сериозен разговор с комисаря по земеделието Януш Войчеховски. Отново му поставих въпроса, защото имаме писмо от ЕК, че предлагат, не че са решили, а че предлагат таванът да стане 280 000 евро, а беше 250 000 евро досега, и действието му да продължи до 31 март.

Ние сме върнали отговор през Министерството на финансите, че ние искаме да няма таван. 

Днеска му го повторих на Войчеховски, казах, че сме го написали. Той каза: Вие сте единствената държава в Европейския съюз, която е поискала държавната помощ да няма таван. Регламентът казва друго.

След което имахме среща с петте пригранични държави, това са Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България. Там стана дума как ни се отразява към настоящия момент вносът от Украйна.

В общи линии във всичките страни ситуацията е една и съща и се разбрахме, че всички заедно ще поискаме за цялата 2024 година да имаме нова украинска помощ за нашите земеделски производители, тъй като те реално са ощетени в момента", допълни министър Вътев.

Междувременно Еврокомисията съобщи днес, че предлага да се увеличи с още 3 месеца - до средата на идната година - действието на временните правила за държавната помощ в Европейския съюз заради войната в Украйна и повишението на енергийните цени.

По публикацията работиха: Георги Даскалов, Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.