Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ще дадем пари за ремонт на болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ, няма да сменяме ръководството, каза министър Христо Хинков

Протест на родители на онкоболни деца заради условията в ИСУЛ

На протеста, свикан от фондация "Даная", с искане за оставката на ръководството на ИСУЛ заради лоши битови условия в Клиниката по детска онкохематология - 20 ноември 2023 г.
Снимка: БТА

Родители, чиито деца се лекуват в Клиниката по детска онкохематология в столичната болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ, подкрепени от свои близки и приятели, излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването и поискаха подобряване на условията за онкоболните деца, тъй като, казаха те, няма топла вода, както и достатъчно медицински сестри.
Пред сградата на министерството протестиращите родители попитаха здравния министър проф. д-р Христо Хинков дали ще смени ръководството на болница ИСУЛ. Въпросът го изненада и отговорът, който чуха, беше: Защо да го сменям?

Министерството на здравеопазването ще финансира ремонти в ИСУЛ, но няма да сменя ръководството ѝ, заяви още министър Христо Хинков пред протестиращите родители. 
Снимка: Надежда Николова

На демонстрацията пред министерството родителите поискаха и подобряване на условията, и кадрови промени в ИСУЛ - да се отстрани ръководството поради проявена безстопанственост и неглижиране на системни проблеми, да се направи ревизия на клиниката, да се потърси отговорност на досегашното ръководство. 

"Искаме този кадрови проблеми да бъде решен кардинално, не знам как";

"Оставяме едни деца на химиотерапия, онкологично болни, без медицинска грижа  - в България, в София, в европейска столица, в 21-ви век, бе топла вода. 

Ето, в момента няма никакви трансплантации на костен мозък и стволови клетки, защото няма достатъчно персонал. Едно дете, което минава през такава терапия, има нужда от висококвалифицирани сестри за грижа след това.

При нас такива липсват и това не се случва. Когато децата имат нужда от такова лечение, ние събираме пари през социалните мрежи, за да ги изпратим в Турция, Израел", казаха участници в протеста пред БНР.

Пред БТА началникът на Клиниката по детска онкохематология в ИСУЛ Добрин Константинов заяви, че в там няма проблем с топлата вода, но заради старата конструкция водата трябва да се източва.

Той признава за проблема с липсата на медицински сестри, които заведението не успява да привлече, но по думите му деца се приемат и лекуват "безотказно" въпреки кризите.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.