Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

САЩ осъдиха йеменските хуси за похищението на кораба в Червено море

Снимка, предоставена от медийния център на хусите, показва бойци, които се движат с лодки, заобикаляйки товарния кораб Galaxy Leader, докато го превземат в Червено море край бреговете на Ходейда, Йемен, 19 ноември 2023 г. (публикувана на 20 ноември 2023 г.).
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати осъдиха йеменските хуси за отвличането на кораба "Галакси лийдър" (Galaxy Leader) с 25-членен екипаж, част от който са двама българи - капитанът Любомир Чанев и първият помощник-капитан Данаил Веселинов.
"Похищението на "Galaxy Leader" в Червено море е грубо нарушение на международното право. Съединените щати настояват за незабавно освобождаване и на кораба, и на екипажа му", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър. И допълни, че Вашингтон ще се консултира със съюзниците си за подходящи следващи стъпки.
Собствениците на кораба - "Галакси меритайм", съобщиха, че отвличането му е станало на около 50 мили западно  от йеменското пристанище Худейда. Именно там се намира Galaxy Leader в момента.
Хусите се смятат за част от т.нар. Ос на съпротивата - регионални групировки подкрепяни от Иран - и декларираха, че ще отвличат кораби, чиито собственици са израелци.

"Галакси меритайм" се смята за част от бизнес империята на израелски милиардер.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.