Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай не иска да къса връзките с Аржентина, Буенос Айрес се отдалечава от БРИКС

Mao Нин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайското външно министерство предупреди днес, че би било "сериозна грешка" на аржентинската дипломация да скъса връзките с големи държави като Китай и Бразилия, които са най-големите търговски партньори на Буенос Айрес, предаде Ройтерс.

В неделя Аржентина избра за нов президент Хавиер Милей – десен либертарианец, който критикува Китай и Бразилия, заявявайки, че "няма да си има работа с комунисти", и предпочита засилване на връзките със САЩ.

В същото време РИА Новости цитира Диана Мондино, икономист, която е спрягана за следващ външен министър на Аржентина, да казва, че страната няма да се присъединява към обединението БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).

Аржентина бе сред шестте страни, поканени да се присъединят към блока.

Мондино заяви, че Аржентина ще "спре да взаимодейства" с правителствата на Китай и Бразилия, запитана дали Аржентина ще насърчава износа и вноса с тези държави.

"Двете страни имат силна икономическа взаимна допълняемост и огромен потенциал за сътрудничество", заяви Мао Нин, говорителка на китайското МВнР:

"Китай има желание да продължи да работи с Аржентина в името на стабилност и дългосрочно развитие на двустранните отношения". 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна