Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвместна изложба на Румен Жеков, Николай Бузов и Иван Тотев в галерия "Интро"

От днес в столичната галерия " Интро" може да видите съвместната изложба на Румен Жеков, Николай Бузов и Иван Тотев в галерия "Интро" в София.
За нея проф. Свилен Стефанов сподели:
„Познавам творчеството на Румен Жеков, Николай Бузов и Иван Тотев от вече не толкова близкото последно десетилетие на миналия век и поради това тяхната поява в София ме изпълни с очакване. Съвместната им изложба в галрия „Интро“ не е случайна, защото между тези автори съществува творческа свързаност от много години. Не е случайна и тяхната популярност.
Румен Жеков (1960- 2022) е един от основателите на легендарната пловдивска група „Ръб“, после преминава в „Диско`95“. Всъщност груповите акции никога не променят характера на неговата живопис. През годините тя остава някак постоянна, разпознаваема, без да носи нахалството на евтините външни белези и знаци. Изчистена като композиция и колорит, тази интелигентна живопис помни много от историята на абстрактната картина, от големите цветни полета на Ротко, от интереса към детската изобразителност. Макар и привидно експресивна, това е премерена, промислена, рационална живопис, чието крайно (и може би парадоксално) въздействие е чисто лирично. В това отношение по различен начин тримата автори сякаш хвърлят концептуален мост помежду си.

По същия начин бялата скулптура на Иван Тотев носи много повече от формална проблематика – тя може да се възприеме като абстрактна, но всъщност е вътрешно антропоморфна. Нещо, което в крайна сметка я прави по-скоро сюрреалистична, отколкото абстрактна.
Николай Бузов работи по-скоро с геометрични форми, но това също е привидност, защото зад неговата „строгост“ отново прозира поетичното отношение към живота, живописта и изкуството като цяло.
Впрочем, не е лесно да се пише за автори, направили своя визуален избор в посока на редукцията. За художници, които казват много единствено с присъщите на изкуството им средства. Трудно се постига рационално обяснение на творби, които не фабулират, не кокетничат с тривиални образи. Но, може със сигурност да се каже, че тези трима автори са убедителни, тъкмо защото с годините са извели до съвършенство способността си да правят много от малкото. Това е конструкцията на техния концептуален мост, по който те търсят път помежду си, но и към сърцата на публиката.“
Изложбата продължава до 4 декември 2023 година.

Снимки: Ани Петрова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна