Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ в Европа поевтинява въпреки прогнозите за застудяване

Снимка: Pixabay

Природният газ в Европа поевтинява към 45 евро за мегаватчас въпреки прогнозите за по-студено време, тъй като солидните запаси в газохранилищата и силните потоци на втечнен газ ограничават възможността за поскъпване на синьото гориво.

Към 13.00 часа българско време декемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF се понижават с 1,5% към 45,00 евро/MWh, задържайки се близо до едномесечните дъна около 44,50 евро, достигнати по-рано през ноември.

"Продължаваме да имаме стабилно снабдяване от европейските базови маршрути – Норвегия и втечнен природен газ (LNG), което е стабилизиращ фактор в допълнение към запълнените на 99% газохранилища на стария континент", отбеляза пред Ройтерс анализаторът на London Stock Exchange Group Юрий Онишкив.

Европейските запаси в газовите хранилища започнаха да намаляват през последните дни, но остават на рекордно високи нива за сезона от 99%, показват последните данни на Gas Infrastructure Europe към 19-и ноември.

Въпреки това се очаква цените да се повишат, тъй се прогнозира, че температурите ще бъдат по-ниски тази седмица и да останат малко под типичните за този период нива в началото на декември. Според Онишкив това се очаква да добави около 639 гигаватчаса на ден (GWh/d) към търсенето на отопление в Северозападна Европа.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


"Зимното време продължава да крие значителни рискове", коментираха анализаторите на Goldman Sachs Group Inc., цитирани от Блумбърг. Те обаче намалиха прогнозите си за цената на газа в Европа поради по-добрите от очакваните баланси на търсенето и предлагането.

Въпреки че цените на газа се понижиха значително от рекордните върхове, достигнати по време на миналогодишната криза, търговците остават нащрек за потенциални прекъсвания на доставките, които биха могли да натоварят енергийното предлагане в Европа. Фактори като метеорологични сътресения или намалени усилия за пестене на газ от страна на потребителите също могат да доведат до удвояване на цените, ако пазарът се затегне, предупредиха анализаторите на Goldman Sachs.

Подновените притеснения относно ескалацията на конфликта в Близкия изток допринесоха за известно поскъпване на газа с близо 2% в началото на седмицата, след новината за отвлечения от йеменските хуси "Галакси лийдър" (Galaxy Leader).


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна