Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рим: Пактът за мигрантски лагери в Албания не е сравним с плана на Лондон за Руанда

Антонио Таяни
Снимка: БГНЕС

Италианският план за разполагане на мигрантски лагери в Албания не може да се сравнява с идеята на Великобритания да изпраща нелегалните мигранти в Руанда, настоя днес в Рим външният министър Антонио Таяни, предаде Ройтерс.

По-рано този месец дясното италианско правителство на Джорджа Мелони обяви плана, който е пореден опит да възпре наплива от мигранти от Африка и да облекчи натиска над центровете в страната.

Италия възнамерява да създаде два лагера за прием и задържане в Албания, в които ще има максимум 3000 души наведнъж, което е първата по рода си сделка със страна извън ЕС, която да приема мигранти от името на друга държава.

През 2016 г. ЕС сключи пакт с Турция, която се ангажира да не допуска нелегални имигранти да се насочват към страни от ЕС.

"Мигрантите ще бъдат третирани според италианските и европейските стандарти", заяви външният министър Антонио Таяни пред депутатите от долната камара на парламента относно сделката, която е критикувана от леви опозиционери и от организации за защита правата на човека.

"Този протокол не е сравним със споразумението между Великобритания и Руанда", настоя Таяни, отхвърляйки сравнения с инициативата на Лондон, която Върховният съд на Острова обяви за незаконна.

Според протокола, видян от Ройтерс, лагерите ще оперират под италианска юрисдикция и трябва да отворят през пролетта на 2024 г. Италия ще поеме разходите, включително построяването, и ще плати 16,5 млн. евро за първоначалните разходи. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени