Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Васил Терзиев отчита първата си седмица като кмет на София

Снимка: Десислава Кулелиева

Столичният кмет Васил Терзиев отчита дейността си през първата седмица, откакто се закле на този пост (13 ноември).

Сред по-важните срещи и задачи за първите му дни на ул. „Московска“ 33 той отбелязва:

  • Една от първите задачи беше да се запозная с администрацията, да разбера какви са проблемите. Запознахме се с план-сметката, която в следващите дни ще пуснем за обществено обсъждане. Започваме работа по бюджета на София и ще фокусираме усилията си върху неговото приемане. Работим с настоящата структура на администрацията.
  • Проведох срещи с екипа на Столичната община и им възложих да направят обстойна проверка на секторите, да проучат кои са главните предизвикателства и да се заемат с намирането на решения на заварените от предишното управление проблеми.
  • На 14 ноември проведох среща с министър-председателя акад. Николай Денков. За мен беше изключително важно да изложа пред него основните ми приоритети като кмет на София, по които има пресечни точки между Столичната община и изпълнителната власт. Разговаряхме по темите за продължаване на важните инфраструктурни обекти, децентрализацията, финансирането на общините и подготовката на бюджета, които са в центъра на вниманието на правителството. Обсъдихме и предизвикателствата в областта на културата, образованието и транспорта.
  • След сигнал за некачествено полагане на маркировка на площад “Св. Александър Невски”, инспектирах района и на място се срещнах с изпълнителния директор на “Трейс Груп Холд” АД и с ръководителя на обект ЦГЧ-Зона 4. На срещата присъстваха и представители на  строителния надзор и на направление “Обществено строителство” в Столичната община. От компанията поеха ангажимент да отстранят и коригират забележките. Един от важните за мен приоритети продължава да бъде качествено изпълнение на ремонтите в София и от първия път.
  • На 16 ноември вечерта бях пряк свидетел на това, което се случи в центъра на София, докато на Националния стадион “Васил Левски” се играеше футболната среща между България и Унгария. Видях как по време на заявения като мирен протест пострадаха хора заради двупосочна проява на агресия. При съгласуването на протеста с мен нито една от отговорните институции не даде знак, че се очакват провокации и проблеми. А само при такива сигнали, информации и очаквания от органите на реда кметът може да не съгласува събитието. Болеше ме и като гражданин, и като кмет на София да виждам как всичко около нас се разрушава, опожарява и чупи умишлено. Щетите бяха за десетки хиляди левове. Още на следващия ден наредих районът да бъде напълно възстановен.
  • В петък, 17 ноември, проведохме общински щаб заради очакваните снеговалежи, за да проверим готовността за работа през зимата и почистването на снега в София. Създадена е организация и координация за почистването на улиците. 10 аварийни екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ ще реагират на сигнали и ще извършват обходи на терен. Над 200 са специализираните машини за почистване на снега в града и по общинските пътища на територията на Столичната община. Подходите към подлези, метростанции и спирките на градския транспорт трябва да бъдат почиствани до 7:30 ч. сутринта. В парковете и обществените градини на София ще се почиства ръчно и механизирано, като обработките в града и на територията на Природен парк “Витоша” ще се извършват с пясък.
  • На 18 ноември проведохме срещи с някои представители на политическите партии от Столичния общински съвет. На изпратените от нас покани се отзоваха Деян Николов от партия “Възраждане”, Георги Свиленски от БСП и общинските съветници от КОД. Вярвам, че разговорите ни ще продължат и с останалите политически сили и ще намерим пресечните точки, за да може Общинският съвет да започне ефективна работа в най-кратки срокове и да решава неотложните проблеми в нашия град.
  • На 20 ноември с министъра на финансите Асен Василев обсъдихме финансовото състояние на Столичната община. Включих се и във второто заседание на СОС. Ще продължим с разговорите между представените в СОС партии, в които се надявам да избегнем политическото дребнотемие и да се обединим около политики в полза на гражданите.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.