Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП призова за споразумение на климатичната среща COP28 за премахване на изкопаемите горива

Европейски парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент призова във вторник за глобално споразумение на срещата на върха на ООН за климата COP28 за постепенно премахване на изкопаемите горива, с цел да се увеличи натиск върху страните да се справят с отделящите въглероден диоксид (CO2) нефт и газ, съобщава Ройтерс.

Натискът от страна на евродепутатите идва преди близо 200 страни да се срещнат, за да обсъдят по-силни действия срещу климатичните промени на конференцията COP28 в Дубай от 30 ноември до 12 декември.

Срещата трябва да се споразумее за "осезаемо поетапно премахване на изкопаемите горива възможно най-скоро, за да се поддържа целта за повишение на температурата с до 1,5°C, включително чрез спиране на всички нови инвестиции в добива на изкопаеми горива", се посочва в приетата от Европарламента резолюция.

Европейският парламент не участва пряко в преговорите на срещата COP28, но изпраща делегация, за да се срещне с представители на други държави и преговаря за вътрешните политики на ЕС в областта на климата, които гарантират, че съюзът спазва ангажиментите, дадени на срещите на COP.

Държавите в света се споразумяха съгласно Парижкото споразумение от 2105 г. да предприемат действия, за да спрат повишаването на температурата на планетата да надвиши 1,5 градуса по Целзий, отколкото в прединдустриалните времена, граница, която, ако бъде нарушена, ще отприщи много по-катастрофални екстремни метеорологични условия.

Светът обаче е далеч от изпълнението на тази цел. Настоящите цели на държавите за вредните емисии ще доведат до затопляне с близо 3°C през този век, заявиха в понеделник от ООН в доклад, призоваващ за спешни действия за по-бързо намаляване на емисиите.

Депутатите от Европейския парламент приеха днешната резолюция с 462 гласа "за", 134 "против" и 30 "въздържал се".

Зеленият евродепутат Пер Холмгрен, който е един от съавторите на резолюцията, каза, че е отминало времето за дебат колко бързо да се справим с изменението на климата:

"Трябва да започнем работа и да разберем, че вече сме в кризата на изменението на климата", каза той.

Европейските депутати също така призоваха правителствата да прекратят субсидиите за изкопаеми горива до 2025 г. и казаха, че ЕС трябва да допринесе за нов фонд за щети от изменението в климата, който ще бъде стартиран на срещата на върха COP28, "като бъдат поети съществени многогодишни ангажименти".

Призивът на евродепутатите надхвърля официалната преговорна позиция на страните от ЕС за началото на преговорите, но тя може да се промени с развитието на преговорите.

Държавите от ЕС планират да се стремят към постепенно премахване на "ненамаляващите" изкопаеми горива. Това е прозорец за държавите да продължат да изгарят въглища, газ и нефт, но ако използват технология за "намаляване" или "улавяне" на произтичащите от това вредни емисии.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна