Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед на САЩ не вижда спешна необходимост от по-нататъшно повишаване на лихвите

На последното си заседание членовете на Федералния резерв на САЩ не видяха спешност да повишат отново лихвените проценти, въпреки че повториха готовността си да затегнат допълнително паричната политика, ако това е оправдано от постъпващите нови данни.

Протоколите от ноемврийското заседание на Фед, публикувани снощи, потвърдиха, че всички централни банкери все още са решени да действат "внимателно" по отношение на бъдещите решения за лихвените проценти, докато обсъждат дали чрез агресивната си политика на повишаване на лихвите, за да върнат инфлацията обратно до целевото ниво от 2%, са притиснали достатъчно американската икономика.

В протокола от последното заседание се подчертава, че данните "през следващите месеци" ще изяснят напредъка срещу инфлацията, като Фед ще след за признаци, че търсенето от страна на потребителите и бизнеса се забавя, а пазарът на труда се охлажда.

Според протокола може да са необходими по-високи лихвени ставки, "ако входящата информация показва, че напредъкът към целта на Фед за инфлацията е недостатъчен".

Всички членове на Фед подчертаха, че ще бъде необходимо политиката "да остане в рестриктивна позиция за известно време (политика на високи лихви), докато инфлацията се движи ясно и устойчиво в посока надолу към целевото ниво от 2 на сто".

Заседанието по-рано този месец беше второто поредно събиране, след това през юли, на което Фед взе решение да не повишава повече лихвените проценти и вместо това запази федералната фондова лихва на 22-годишния връх в диапазона 5,25-5,50%.

"С позицията на паричната политика в рестриктивна за икономиката територия рисковете за постигането на целите на Фед станаха по-двустранни", се казва още в протокола от последното заседание, което показва за наличието на опасения в две посоки - за по-висока от очакваната инфлация, както и за по-нисък от очакванията икономически растеж.

Членовете на Фед също така виждат потенциал за по-затегнати финансови условия, които са измерител за разходите на компаниите при заемането на средства, за да компенсират необходимостта от по-нататъшни действия от страна на централната банка, но само ако тези по-затегнати условия продължат по-дълго време.

Основният дебат сред икономисти и анализатори на финансовите пазари в последно време започна да се измества към това кога и колко бързо Фед ще намали своята референтна лихва през следващата година. По-рано този месец обаче председателят на Фед Джером Пауъл подчерта, че "в момента изобщо не се мисли за намаляване на лихвите".

Според последната търговия на фючърсните парични пазари, се очаква Федералният резерв да запази настоящите лихви непроменени до около средата на 2024 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна