Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Междуправителствена среща: Рим и Берлин с изненадващо партньорство

Олаф Шолц с Джорджа Мелони.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц и италианската премиерка Джорджа Мелони ще съгласуват по-голямо сътрудничество в сфери от енергетика до отбрана на междуправителствена среща в Берлин днес, която е първата от 7 години, предаде Ройтерс.

Шолц е от лявоцентристката Германска социалдемократическа партия, а Мелони от дясната "Италиански братя", което ги прави изненадващи съюзници.

Но с оглед на войната в Украйна, тревогите около нелегалната миграция и търсенето на нови източници на енергия, лидерите на първата и третата икономика в еврозоната са се сплотили по редица въпроси.

Сред тя е създаването на тръбопровод за газ и водород между двете страни и подхода към справянето с нелегалната миграция.

Но миграцията няма голямо присъствие в 31-страничния екшън план, видян от Ройтерс, който Шолц и Мелони ще подпишат днес и който просто посочва, че двете правителства трябва да продължат да поддържат връзка по темата.

В плана Берлин и Рим се ангажират да засилят редовния диалог – например чрез среща на министрите на отбраната и на външните работи.

Но фактът, че документът е план, а не договор, подчертава по-малката близост в сравнение с отношенията между Германия и Франция – втората по големина икономика в еврозоната. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна