Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Слабата европейска икономика повишава рисковете за финансовата стабилност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мудният икономически растеж в еврозоната заплашва да засили рисковете за финансовата стабилност, породени от по-високите лихви, предупреди Европейската централна банка, предаде Блумбърг.

Докато въздействието на кампанията на ЕЦБ за затягане на паричната политика продължава да се развива, доходите на домакинствата, корпоративните приходи и публичните финанси могат да почувстват допълнителен натиск, ако икономиката продължи да разочарова, предупреди централната банка в своя последен "Преглед на финансовата стабилност".

"Слабите икономически перспективи, заедно с последиците от високата инфлация, натоварват способността на хората, фирмите и правителствата да обслужват дълговете си", отбеляза вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос и предупреди: "Изключително важно е да останем бдителни, докато икономиката преминава към среда на по-високи лихвени проценти, съчетана с нарастваща несигурност и геополитическо напрежение".

Перспективите за 20-те държави от еврозоната се влошиха напоследък и е възможна рецесия, след като БВП се сви с 0,1% през третото тримесечие. Очаква се икономическата активност да се повиши леко през следващата година, но на последното заседание на ЕЦБ през октомври доминиращи бяха рисковете за спад в резултат на несигурното въздействие на повишенията на лихвените проценти и геополитическата обстановка.

Все пак финансовите пазари в момента очакват "меко икономическо приземяване", при което инфлацията се забавя без тя да нанесе значителен удар върху икономическа растеж, се посочва в последния доклад на ЕЦБ.

ЕЦБ повиши лихвите на 10 поредни заседания от средата на 2022 г., но ги остави непроменени на последната си среща през октомври. Въпреки че ефектът от тази кампания все повече се усеща в сектори като недвижимите имоти, голяма част от това повишаване на лихвите все още не се е проявила, тъй като разходите за заеми за домакинствата, компаниите и правителствата се повишиха само постепенно.

Според ЕЦБ обаче корпоративната несъстоятелност започва да се увеличават и може да нарасне още повече, тъй като икономическият спад става все по-широкообхватен и разходите за кредитиране нарастват.

"Може да има повече просрочвания на задължения в бъдеще, с потенциални косвени ефекти върху банковите баланси, небанковите инвеститори в корпоративен дълг и перспективите за трудовата заетост", се казва в доклад на централната банка.

ЕЦБ също така предупреди, че средата става все по-неблагоприятна за банките, които досега са се възползвали от нарастващите лихви. Кредиторите сега са изправени пред заделяне на по-големи по размер провизии, тъй като повече кредитополучатели изпитват затруднения да обслужват земите си. Разходите за финансиране на банките също се очаква да се повишат, тъй като конкуренцията за привличане на депозити се разгорещява и повече клиенти прехвърлят парите си в по-високодоходни срочни депозити и падежиращите задължения трябва да бъдат рефинансирани.

За да се ограничават рисковете, ЕЦБ призовава властите да запазят така наречените макропруденциални капиталови буфери, които могат да бъдат използвани, ако условията в сектора се влошат. Настоящите нива на рентабилност на банките биха могли дори да позволят увеличение в някои страни, се казва още в последния "Преглед на финансовата стабилност".

Относно бюджетните въпроси, ЕЦБ предупреждава, че "рисковете от фискално отклонение“ могат да се появят отново.

Луис де Гиндос подчерта, че "ситуацията на суверенните пазари е добра" и че "не виждаме някаква прекомерна волатилност по отношение на спредовете – дори виждаме стесняване на спредовете".

Въпреки това ЕЦБ заявява, че преговорите на Европейския съюз относно новите фискални правила "предизвикват значителна несигурност" и че постигането на споразумение е "от решаващо значение, за да се стабилизират очакванията за устойчивост на дълга и устойчив, приобщаващ растеж".

"Най-лошият сценарий за ЕЦБ би бил да не постигнем споразумение, тъй като пазарите изискват яснота относно рамката и правилата, които се прилагат", подчерта Луис де Гиндос.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна