Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК глоби Rabobank с 26,6 млн. евро заради "облигационен картел" през 2006/2016 г.

Rabobank и Deutsche bank

В сряда нидерландската банка Rabobank беше глобена с 26,6 милиона евро (около 29 млн. долара) от антитръстовите регулатори на ЕС за участие в картел за търговия с облигации, деноминирани в евро, в продължение на десетилетие, съобщава Ройтерс.

Редица банки по света бяха глобени с милиарди евро от антитръстовите органи през последните години за манипулиране на ключови финансови показатели и валутни курсове.

Европейската комисия заяви, че картелът, който е действал между 2006 г. и 2016 г., се е фокусирал върху деноминирани в евро "SSA облигации" (всички наднационални, суверенни, подсуверенни, правителствени, квазиправителствени и агенционни облигации или дългови инструменти, независимо от структурата, валутата или кредитното качество) и върху държавно гарантирани облигации, търгувани в Европа.

Държавно гарантираните облигации бяха емитирани за ограничен период поради световната финансова криза от 2008 г., напомня Ройтерс.

Голямата немска банка Deutsche Bank избегна глоба от почти 156 млн. евро, след като предупреди надзора на конкуренцията на Европейския съюз за наличието на картел, което предизвика започналото през 2017 г. разследване.

Трейдъри са работели в отдела за търговия с евро SSA облигации на Deutsche Bank във Франкфурт и в бюрото Investment Grade Bonds на Rabobank в Лондон, като са обменяли информация за цени, обеми, както и настоящи и бъдещи търговски стратегии и позиции, посочиха от Комисията.

Разследващите оргаани също така казаха, че търговците са използвали имейли на Bloomberg, незабавни съобщения и онлайн чат стаи за комуникация.

"Надеждните и добре функциониращи пазари за търговия с облигации са от решаващо значение не само за националните власти, емитиращи облигации, но и за инвеститорите, които купуват и търгуват“, се посочва в изявление на шефа на антитръстовите регулатори на ЕС Дидие Рейндерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна