Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианец е фаворит да стане селекционер на волейболистите

Договорът на Бленджини с Кучине Лубе изтича през май догодина.
Снимка: LUBE Volley

Италианецът Джанроленцо Бленджини е почти сигурният нов селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол. Това стана ясно след Управителния съвет на родната федерация, който се състоя днес.

Освен на Бленджини бяха разгледани и кандидатурите на досегашния селекционер Пламен Константинов, който имаше договор за 1+1 години, както и на бившия такъв Мартин Стоев. Италианският кандидат получи най-много гласове, с което членовете на УС оторизираха президента на федерацията Любомир Ганев да започне преговори с него.

В момента Джанлоренцо Бленджини е треньор на Кучине Лубе (Чивитанова), където играе и българският национал Александър Николов.

Бленджини е роден на 29 декември 1971 година в Торино. С Чивитанова той става три пъти шампион на Италия (2017, 2021 и 2022), една Купа на Италия (2017). Като селекционер на националния отбор на Италия той печели сребърните медали на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016, както и бронзовите медали на Европейското първенство в България година по-рано.  

"Избрахме Джанлоренцо Бленджини да изведем до финални преговори и да подпишем договора. Целогодишен ангажимент. Почти единодушно бе избран, с много голямо предимство. Той няма да работи повече с клуб, след като изтече договора му с Лубе през май. Ангажиментите му ще са изцяло за българския национален отбор. Още нямаме договор, но скоро ще бъде факт”, заяви президентът на БФ Волейбол Любомир Ганев. Той уточни, че договорът на Бленджини с федерацията трябва да бъде до 2026 година.

Българска федерация волейбол ще удължи договора на италианския специалист Лоренцо Мичели начело на женския национален отбор за срок от още 1 година. 53-годишният специалист изпълни целите, които му бяха поставени през 2023 г., като под негово ръководство "лъвиците" запазиха мястото си във Волейболната лига на нациите (VNL) и завършиха в топ 8 на Европейското първенство.



По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени