Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ: Намаляване наполовина на инвестициите в нефт и газ до 2030 г., за да се постигне климатичната цел

Снимка: iea.org

Настоящите 800 милиарда долара, инвестирани годишно в глобалния петролен и газов сектор, могат да бъдат намалени наполовина до 2030 г., ако бъде постигната целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, посочва Международната агенция по енергетика (МАЕ) в свой специален доклад, публикуван в четвъртък, съобщава Ройтерс.

В доклада се отбелязва, че няма да са необходими нови дългосрочни проекти в петролния и газовия сектор, ако тази цел трябва да бъде постигната, а някои текущи проекти ще трябва да бъдат закрити.

Най-големите източници на емисии в глобалната нефтена и газова индустрия имат "огромен потенциал за подобрения", тъй като са изправени пред избор на фона на климатична криза, подхранвана до голяма степен от техните продукти, отбеляза МАЕ.

Индустрията ще трябва да намали емисиите с 60% до 2030 г., за да може тя да се приведе в съответствие с климатичните цели за ограничаване на затоплянето до 1,5°C над средното ниво от прединдустриалната епоха, определено в Парижкото споразумение.

Температурите тази година се очаква да бъдат най-високите в света от 125 000 години насам и има опасения, че прагът от 1,5°C може да бъде надвишен още през това десетилетие, което ще доведе до повече и по-смъртоносни климатични бедствия, предупреждава МАЕ.

"Тъй като светът страда от въздействието на влошаващата се климатична криза, продължаването на обичайния бизнес не е нито социално, нито екологично отговорно", заяви изпълнителният директор на базираната в Париж организация - Фатих Бирол.

Според МАЕ, петролните и газовите компании представляват само 1% от глобалните инвестиции в чиста енергия, като 60% от тях идват от само четири компании, което ги прави "в най-добрия случай маргинална сила" при прехода към чиста енергийна система.

Въпреки това МАЕ не очаква петролната и газова индустрия да изчезне при прехода към нетни нулеви емисии, тъй като ще са необходими някои инвестиции, за да се гарантира сигурността на енергийните доставки и да се осигури гориво за сектори, където емисиите са по-трудни за намаляване.

Ресурсите и уменията в нефтения и газов сектор също са в добра позиция, за да помогнат за разширяването на технологиите за чиста енергия - като водород, улавяне на въглерод, офшорна вятърна енергия и течни биогорива - които могат да представляват 30% от консумираната енергия през 2050 г.

В доклада на МАЕ също така се казва, че глобалното търсене на петрол и газ се очаква да достигне своя връх до 2030 г., след което търсенето да спадне с 45% до 2050 г. спрямо днешните нива, ако правителствата изпълнят своите национални енергийни и климатични ангажименти.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна