Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк банка предупреди за "надвиснали тъмни облаци" над германския финансов сектор

Клаудиа Буш, вицепрезидент на Бундесбанк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германските финансови фирми може да са добре капитализирани сега, но са изправени пред предизвикателства, вариращи от нарастващи лихвени разходи и слабо търсене на заеми до нереализирани загуби, предупреди вицепрезидентът на Бундесбанк Клаудиа Буш, цитирана от Ройтерс.

Лихвените ставки се повишиха с най-бързите темпове в историята през изминалите 12 месеца, като банките се справиха добре, за да се справят с промените, но новата работна среда крие и рискове, включително рязък спад в стойността на ценните книжа, държани от кредиторите.

"Почти две трети от спестовните банки и кредитните кооперации сега имат нереализирани загуби в целия си банков портфейл, който включва както заеми, така и ценни книжа. Животозастрахователите са в подобна ситуация", посочи Клаудиа Буш.

В резултат на това счетоводните стойности често са по-високи от текущите пазарни стойности, така че продажбата на ценни книжа би довела до загуби, които след това могат да доведат до дефицит на ликвидност по време на стрес, предупреждава Бундесбанк в свой доклад за финансовата стабилност.

Буш също така предупреди, че разходите за лихви вероятно ще се повишат в бъдеще, което ще намали маржовете и ще натежи върху приходите.

"Нашите симулации показват, че ако банките бяха прехвърлили по-високи лихвени проценти на техните клиенти с подобно темпо, както са правили в миналото, техният нетен лихвен доход тази година ще бъде 29 млрд. евро, или с една трета по-нисък", посочи вицепрезидентът на Бундесбанк.

Банките ще се мъчат да компенсират по-високите разходи чрез нарастващи обеми на отпусканите заеми, но корпоративното търсене на кредити е слабо на фона на рецесионна среда.

В допълнение към проблемите, пазарът на търговски недвижими имоти изглежда особено уязвим, увеличавайки кредитните рискове, добавя Бундесбанк.

Все пак засега печалбите на банките са стабилни, което ще позволи на кредиторите да спестят капитал, за да се справят с вероятните трудности, посочи Буш и заключи:

"Дори при неблагоприятни сценарии финансовите институции трябва да разполагат с достатъчни нива на капитал и ликвидност, за да могат сами да абсорбират шокове".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна