Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" предвижда по-малко инвестиции през следващата година

Снимка: Офисът на Газпром в Санкт Петербург, 27 юли 2022 / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският газов гигант "Газпром" съобщи в четвъртък, че ръководството му е одобрило инвестиции за 2024 г. на обща стойност 1,57 трилиона рубли (около 17,5 млрд. долара), което представлява спад спрямо инвестиции за 1,97 трлн. рубли в плановете на компанията за настоящата година, предаде Ройтерс.

Компанията каза, че средствата ще бъдат използвани за финансиране на приоритетни проекти, като производството на газ в полуостров Ямал и в източната част на Русия, както и за тръбопровода "Силата на Сибир" до Китай и газопреработвателния комплекс на "Газпром".

Газовият гигант също така посочи, че инвестиционният план, който ще бъде разгледан от борда на "Газпром", ще гарантира, че бюджетът на компанията няма да е на дефицит.

"Газпром", който загуби по-голямата част от своя дял на европейския пазар, след като началото на руската военна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., се опитва да преконфигурира износа си към Китай и Турция. Това обаче изисква мащабни финансови инжекции в изграждането на газотранспортна инфраструктура.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени