Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка повиши агресивно основната лихва с нови 500 пункта до 40%

Турска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската централна банка повиши изненадващо основната си лихвена ставка с 500 базисни пункта до ниво от 40% и отбеляза, че темпото на шоково затягане на паричната политика ще бъде забавено, като този цикъл ще бъде завършен за кратък период от време, предаде Ройтерс.

"Комитетът по паричната политика прецени, че текущото ниво на затягане на паричната политика е значително близо до нивото, необходимо за установяване на курс на дезинфлация“, заяви банката след края на заседанието си в четвъртък.

Новото агресивно вдигане на лихвите изненада повече икономисти и анализатори, които очакваха доста по-умерено повишение с около 250 базисни пункта.

Едноседмична репо лихва на Турската централна банка


От юни насам, непосредствено след преизбирането на президента Реджеп Ердоган, централната банка на Турция повиши едноседмична репо лихва с цели 3150 базисни пункта (с 31,5%), като подобно повишение с по 500 пункта имаше и на предходните две заседания.

След като спечели изборите, Ердоган избра бившия банкер от Уолстрийт Хафизе Гайе Еркан за шеф на централната банка. Тя въведе рязък обратен завой в тогавашната политика на банката, за да облекчи икономиката на страната, намиращата се под стрес от изчерпаните валутни резерви и нарастващите инфлационни очаквания.

"Темпът на затягане на паричната политика ще се забави и цикълът на затягане ще бъде завършен за кратък период от време, но затегната парична политика ще се поддържа толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури устойчива ценова стабилност към целевото ниво от 5%", заяви още банката.

Новото вдигане на лихвите е факт, след като инфлацията в Турция през октомври се повиши до 61,36%, като се очаква тя да нарасне и през следващата година.

Турската валута поскъпна, но много слабо, след изненадващото ново агресивно повишаване на лихвите, като към 14.00 часа българско време се търгува около 28,76 лири за един щатски долар - малко под рекордното дъно от вчера и по-рано днес около 28,87/28,88 нивото.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна