Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членовете на ЕЦБ са предпазливи оптимисти относно намаляващата инфлация

Не се изключва обаче възможността за по-нататъшно повишаване на лихвите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инфлацията в еврозоната спада според очакванията или дори малко по-бързо, но Европейската централна банка трябва да запази възможността за повишаване на лихвените проценти. На това са се съгласили членовете на ЕЦБ, според публикуваните днес протоколи от последното заседание на 25 и 26 октомври, съобщава Ройтерс.

Миналия месец ЕЦБ запази непроменените основите лихвени ставки, като депозитната лихва остана на рекордни високо ниво от 4%. По този начин банката сложи край на най-стръмния цикъл на повишаване на лихвените проценти, а политиците след срещата настояха за стабилни лихви през следващите няколко месеца или тримесечия, подхранвайки пазарните очаквания, че следващият ход може да бъде в посока на тяхното намалени - вероятно още през април.

Оповестените днес протоколи от октомврийското заседание обаче показват, че "Управителният съвет трябва да бъде готов, въз основа на текуща оценка, за по-нататъшни увеличения на лихвените проценти, ако е необходимо, дори ако това не е част от текущия основен сценарий".

Централните банкери бяха единодушни и заключиха, че всичките им критерии за оценка на ефективността на инфлацията се движат в правилната посока.

"Като цяло процесът на дезинфлация изглежда протича до голяма степен според очакванията. Ако не друго, процесът на дезинфлация протичаше малко по-бързо от очакваното", отбеляза ЕЦБ.

Членовете на ЕЦБ обаче смятат, че затегнатият пазар на труда може да намали ефективността от повишаването на лихвите. Те също така се съгласиха, че несигурността около икономическите перспективи се е увеличила в сравнение със срещата през септември, "отразявайки забавящия се ефект от миналите увеличения на лихвените проценти".

На този етап ЕЦБ очаква инфлацията да се върне към целевото ниво от 2% през 2025 г. и централните банкери изглежда са съгласни, че последната част от намаляването на ценовия растеж може да се окаже най-предизвикателната.

"Приема се, че "последната стъпка" за връщане на инфлацията към целта е най-трудната, като на последната среща на ЕЦБ беше предупредено да не се обявява победа над инфлацията на настоящия етап", сочат протоколите от октомврийското заседание.

На срещата също така не е имало почти никакви дискусии за ранно прекратяване на реинвестициите по Пандемичната програма за спешни покупки на стойност 1,7 трлн. евро, като членовете на ЕЦБ са заключили, че подобни разговори са преждевременни.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна