Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Най-добрите витамини за имунната система: как да си ги набавим?

С увеличаването на риска от вирусни и инфекциозни заболявания става все по-важно да поддържаме здрава и силна имунна система. Витамините са важен компонент в това отношение, защото укрепват защитните сили на организма. Свързахме се с фармацевтите от аптеки Гален и с тяхна помощ подбрахме полезна информация относно най-добрите витамини за имунитет и как да си ги набавяте.

Витамин C

Вит. Ц е водоразтворим, известен също като аскорбинова киселина или аскорбат. Той е от съществено значение за образуването на колаген, един от основните протеини в организма, който е необходим за формирането на кожата, костите, кръвоносните съдове и съединителната тъкан. Дефицитът причинява скорбут – болест, при която характерните симптоми са кървящи венци, лошо състояние на кожата и обща слабост.

Витаминът е жизненоважен за силен имунитет и е един от най-важните за тялото и най-добрите за подсилване на имунната система. Участва в много биохимични процеси и предпазва клетките от свободните радикали. Съдържа се в:

  плодове – портокали, киви, ягоди;

  зеленчуци – броколи и червен пипер.

Съществуват и хранителни добавки с вит. C, които могат да бъдат полезни, особено през зимните месеци, когато е увеличен рискът от вирусни инфекции.

Витамин A

Вит. А (ретинол) е мастноразтворим. Играе една от най-важните роли за имунната система, важен е за доброто зрение и репродуктивната функция. Най-известен е с това, че поддържа здравето на кожата, но освен това ще добавим тук лигавиците на дихателната, пикочната и храносмилателната система. Недостигът му може да доведе до зрителни нарушения.

В кои храни се среща:

  моркови;

  сладки картофи;

  спанак.

Витамин D

Вит. Д е познат като „слънчевият витамин“, тъй като се синтезира в кожата при излагане на слънчева светлина. Веществото улеснява абсорбцията на калций в червата, затова е жизненоважно за доброто състояние на костите. Участва в регулирането на клетъчния растеж, имунния отговор на организма и действа противовъзпалително. Липсата е възможно да доведе до рахит при децата и остеомалация при възрастните.

Един от най-добрите витамини за имунитета – верен защитник на организма срещу вируси и бактерии. Особено необходим е през зимните месеци, когато слънчевата светлина е ограничена.

Можете да си го набавите от следните храни:

  мазна риба;

  яйца;

  млечни продукти.

Витамин E

Това вещество, познато и като токоферол, има антиоксидантни свойства, които помагат за защитата на клетките от свободните радикали. Вит. Е играе една от най-важните роли в имунната система, възстановяването на ДНК и други метаболитни процеси. Дефицитът се среща сравнително рядко, но може да причини неврологични проблеми поради нарушено предаване на нервните импулси.

Тези хранителни източници са със съдържание на токоферол:

  орехи;

  семена;

  зеленчуци с тъмнозелени листа;

  растителни масла.

Със съдействието на аптеки Гален ви представихме най-добрите витамини за имунната система, които подсилват защитните механизми и помагат на организма да се справя с инфекциите и вирусите.

За поддържане на силен имунитет е необходимо да поддържаме балансирана диета, богата на витамини и минерали. Най-добри за имунната система са вит. Ц, А, Д и Е – те са необходими за укрепване на защитните сили на тялото и могат да бъдат получени чрез правилно и разнообразно хранене, а при необходимост и чрез хранителни добавки като мултивитамини.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна