Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Благоевград обяви за недействителен избора на кмет на Струмяни

Административният съд в Благоевград обяви за недействителен избора за кмет на община Струмяни. Това е първият касиран вот от местните избори в областта.  

Решението на Общинската избирателна комисия, с което досегашният градоначалник Емил Илиев се обявява за избран кмет с 50.09% от гласувалите, беше атакувано в съда от кандидата на партия ГЕРБ Радослав Пецанов, който е втори, с резултат от 41,5%  от вота на избирателите. 

Съдът е извършил проверка на избирателните списъци в две секционни комисии, както и преброяване на действителните бюлетини, подадени за Емил Илиев в три от секциите в общината. 

Установени са 11 лица без предоставен документ за самоличност и вписано  ЕГН, както и 4 липсващи подписа. Заключението на магистратите е, че за тези 15 бюлетини не може безспорно да се установи наличие на гласували лица, тъй като те не са отразени в избирателните списъци. 

Това  автоматично прави избора недействителен, тъй като не е изпълнено условието кметът да бъде избран с 50% от гласувалите плюс един. 

Съдът  е преценил, че са налице допуснати съществени нарушения на изборния процес, които пряко влияят на изборния резултат и които водят на неопределяемост на вота на избирателите, поради което изборът на кмет на община Струмяни, проведен на 29.10.2023 г., следва да се обяви за недействителен.

Решението може да се обжалва в седемдневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна