Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ: Енергийната ефективност трябва да се удвои до 2030 г. за постигане на климатичните цели

Международна агенция по енергетика (МАЕ, IEA)

Държавите трябва да удвоят темпото на мерките за подобряване на енергийната ефективност, ако искат да бъдат постигнати глобалните климатични цели, се посочва в доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитиран от Ройтерс.

Рекордно високите разходи за енергия миналата година спомогнаха за стимулиране на предприемането на мерки като замяната на газовите котли с термопомпи и преминаването към LED крушки, но темпът на напредък в енергийната ефективност оттогава се забави, отбелязва МАЕ.

Тазгодишните преговори за климата под егидата на ООН започват в четвъртък в Обединените арабски емирства и ще бъдат първата глобална оценка на напредъка след Парижкото споразумение през 2015 г. То постави за цел ограничаване на глобалното затопляне до доста под 2 градуса по Целзий със стремеж то да се ограничи до 1,5 градуса по Целзий.

"Климатичните амбиции на света зависят от способността ни да направим глобалната енергийна система много по-ефективна", посочи изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол и добави:

"Ако правителствата искат да запазят целта от 1,5 градуса по Целзий в своя обсег, като същевременно подкрепят енергийната сигурност, удвояването на напредъка в енергийната ефективност през това десетилетие е от решаващо значение".

Според доклада на МАЕ, инвестициите са довели до това, че тази година енергията се използва с 1,3% по-ефективно в сравнение с миналата година, но темпът на подобрение се е забавил от увеличението с 2% през 2022 г. Това забавяне е в резултат на възстановяването през 2023 г. на някои енергоемки сектори и процъфтяващото търсене на климатици.

Енергийната ефективност трябва да се удвои от това ниво до повишение с 4% годишно, за да бъдат постигнати климатичните цели, каза агенцията.

МАЕ отбеляза, че около 700 милиарда долара са изразходвани в световен мащаб за подкрепа на енергийната ефективност от 2020 г. насам, като от тях почти 70% са похарчени само в пет държави - Франция, Германия, Италия, Норвегия и САЩ.

Удвояването на подобренията в енергийната ефективност има потенциала да създаде милиони нови работни места в области като преоборудване на дома и инсталации на термопомпи, се посочва още в доклада. Освен това може да намали глобалните емисии на въглероден диоксид с над 7 милиарда тона, еквивалентни на тези, произвеждани в момента от целия транспортен сектор.

Подобряване на енергийната ефективност (в %)


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна