Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето

Премиерът Николай Денков.
Снимка: БТА

Премиерът Николай Денков каза, че политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето.

Този стана в началото на правителственото заседание, а поводът за думите му е отхвърленият вчера в ресорната парламентарна комисия проект на бюджет на Здравната каса за догодина.

Денков напомни на депутатите, че бюджетът на НЗОК за следващата година е рекорден - в размер на 8 милиарда лева, както и че в него са заложени сериозни реформи.

"Неприемането на план-сметката на Здравната каса вчера в комисия е удар и по лекарите, и по пациентите". Това каза премиерът в началото на заседанието. Открои заложените от правителството повече средства за профилактика, защити залаганите реформи за електронизация, които, по думите му, ще изсветлят системата: "Къде отиват парите ни? Изнасят ли се незаконно лекарства? Затова електронизацията, включително и електронните рецепти, са ключова част от здравната ни реформа", коментира Денков.

Кабинетът залага и сериозен контрол за това как ще се изразходват парите за здраве. Злоупотребите ще стават публично достояние - пое ангажимент Денков. И изрази надежда, че заедно с парламента, ще се работи за реформата в здравеопазването.

"Целта ни е дълбока реформа в здравеопазването, която ще сложи край на познатите проблеми. Това не става само с пари. Надявам се, че заедно, в координация с Народното събрание, ще успеем да осъществим тази реформа. Без нея нищо друго няма да има значение", допълни премиерът.

Парламентът ще обсъди на първо четене в петък законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г. и законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина, решиха депутатите.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени