Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулеба: Няма застой на оръжейната помощ за Украйна от ЕС и НАТО

Дмитро Кулеба
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви на влизане в щаб-квартирата на НАТО, че няма застой на оръжейната помощ от Европейския съюз и от Пакта. 

По думите му, причините за забавянето са "технически". 

 "Словашкият хъб за поддръжка на тежкото въоръжение ще продължи да функционира, договорите между словашки и украински фирми за производство на оръжия- също", каза още той.

"Надяваме се американският конгрес да намери решение, което да е най-вече в интерес на американския народ, а именно, да подкрепи и Израел, и Украйна", каза още Кулеба и добави: "Най-добрият начин да избегнеш изпращането на твои войници на война е да помогнеш на другата страна да води собствената си война. Още веднъж искам да подчертая, че Украйна никога не е искала американски войски на своя територия. Това е принципен въпрос и ни прави много различни от останалите.  Нашата сделка е много ясна - давате ни това, от което имаме нужда и ние се бием. Не искаме от вас да жертвате вашия живот".

На въпрос как ще коментира намеците Украйна да отстъпи територии срещу членство в НАТО, Кулеба отговори:

"Тези хора трябва да предложат това на своите правителства - да се откажат от свои територии и свои хора. И ако го направят, съм готов да чуя техните аргументи. Иначе, винаги е лесно да съветваш някого да се откаже и да прави отстъпки. Първо, те самите трябва да направят това".

Министър Кулеба ще участва за първи път в заседанието на комитета НАТО-Украйна на ниво външни министри.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна