Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на CESMA зове правителството за по-активни действия по казуса "Global leader"

Снимка: БГНЕС

Капитан Димитър Димитров - председател на Европейската конфедерация на морските капитани, е изпратил писмо до премиера и външния министър Мария Габриел за по-активни действия относно отвлечения за кораб “Global leader” с двама български моряци на борда - капитанът и старши помощник-капитана.

“Българска асоциация на морските капитани направи това нещо на национално ниво, за да може да има още един фактор, който да работи в полза на моряците. Няма друг начин освен политическия и дипломатическия път, защото компаниите не могат да влияят на цяла държава, колкото и силни да са те”, каза Димитров за предаването "Хоризонт до обед".

МВнР трябва по дипломатически канали да потърси начини да осигури поне един телефонен разговор на хората, които са на борда, със семействата им, категоричен е той:

“На база на това, че има 2 европейски държави, чиито граждани се намират на кораба - България и Румъния - мисля, че може да се действа направо през ЕС и НАТО, които са най-сериозните организации, които оперират в този район и с военна сила”.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна