Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение на икономическите нагласи в ЕС през ноември, леко понижение в България

Икономическите и потребителските нагласи в Европейския съюз се подобриха слабо през ноември. Въпреки умереното подобрение за втори пореден месец, последните данни предполагат, че както бизнесът, така и потребителите остават в известна степен песимистично настроени до голяма степен поради въздействието на нарастващите разходи за заеми и постоянния инфлационен натиск, показват данни от последното ежемесечно проучване на Европейската комисия.

Индикаторът за икономическите нагласи (ESI) в еврозоната се повиши през ноември с 0,3 пункта до 93,8 пункта, а в рамките на целия ЕС - с 0,5 пункта до 93,7 пункта.

Подобрението на икономическите нагласи се дължи на по-високото доверие сред потребителите и строителните мениджъри. Доверието в индустрията, търговията на дребно и услугите обаче остава като цяло без промяна спрямо октомври.

Сред най-големите икономики в ЕС, индикаторът ESI се подобри в Нидерландия (с 2,9 пункта), Франция (с 2,0 пункта) и Полша (с 1,7 пункта), докато се понижи в Испания (спад с 1,5 пункта) и в по-малка степен в Германия (с 0,5 пункта) и Италия (с 0,3 пункта).


Очакванията за продажните цени се понижиха в индустриалния сектор и продължиха спада си в търговията на дребно. За разлика от това се засилиха очакванията за повишаване на продажните цени сред мениджърите на услуги и строителството.

Показателят за потребителското доверие в Европейски съюз пък се повиши през ноември до -17,5 от -18,6 пункта месец по-рано, а в рамките на еврозоната - до -16,9 от -17,8 пункта през октомври.

Индикаторът на очакванията за заетостта (EEI) обаче се понижи слабо през ноември поради по-малко оптимистичните планове за заетостта сред мениджърите на услуги, които бяха само частично компенсирани от малко по-оптимистични планове за работните места в промишлеността и строителството. Плановете за заетост сред мениджърите в търговията на дребно остават непроменени. Очакванията на потребителите за безработица, които не са включени в основния индикатор, също се влошиха слабо.

Индексът EEI за еврозоната спадна през ноември до 102,1 от 102,8 пункта през април, а в целия ЕС - до 101,8 от 102,3 пункта.

За разлика от осреднените тенденции в ЕС, индексът на икономическите нагласи за България се понижи през ноември до 105,5 пункта от 107,0 пункта през октомври, показва последното проучване на Европейската комисия.

Според ЕК има влошаване на нагласите в българската индустрия (спад на съответния индекс до -1,5 от +1,4 пункта месец по-рано), но подобрение в строителството (до -0,9 от -1,7 пункта), в търговията на дребно (до 14,1 от 11,3 пункта) и в сектора на услугите (до 15,2 от 14,1 пункта).

По-рано днес Националния статистически институт (НСИ) също отчете известно отслабване на стопанската конюнктура в нашата страна през месец ноември.

Индексът на потребителското доверие в България също не следва общата тенденция в ЕС, като през ноември се понижава слабо до -19,9 пункта от -19,4 пункта през октомври.

Индикаторът на очакванията за заетостта (EEI) пък се повишава леко през ноември до 118,6 от 118,4 пункта месец по-рано.

Въведеният преди време нов показател на Европейската комисия за икономическа несигурност пък спадна през ноември в ЕС до 21,8 от 22,2 пункта през октомври, а в рамките на еврозоната - до 22,4 от 22,7 пункта.

Показателят на ЕК за икономическа несигурност в България също се влоши през ноември до 5,1 от 5,7 пункта месец по-рано.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна