Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИСР очаква растеж на БВП на Германия догодина, но решението на съда може да го отслаби

Очаква се германската икономика да нарасне с 0,6% през 2024 г. и с 1,2% през 2025 г. след леко свиване с 0,1% през 2023 г., прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предаде Ройтерс.

Прогнозите на ОИСР са по-малко оптимистични от тези на германското правителство, което очаква растеж съответно от 1,3% и 1,5% през 2024 г. и 2025 г.

Решение на Конституционния съд на Германия преди близо две седмици обаче блокира плановете на правителството да преразпредели неизползваните средства от Фонда за коронавирусната пандемия към зелени инициативи и подкрепа на индустрията, което поражда опасения, че най-голямата икономика в Европа може да бъде допълнително отслабена.

"От решаващо значение е да се разреши бюджетната криза възможно най-бързо, за да се даде на компаниите и домакинствата сигурност и увереност в бъдещето“, посочи пред Ройтерс икономистът на ОИСР Изабел Коске. Тя каза, че решението трябва да включва съкращения в разходната част, увеличения в приходната част и реформа на т.нар. "дългова спирачка", която определя лимит за тегленето от държавата на нови заеми.

Несигурността, създадена от съдебното решение относно политиките за финансиране в подкрепа на фирми и работници по време на зеления преход, може да натежи върху инвестициите и частното потребление, предупреди ОИСР и посочи:

"Ако е необходимо повече фискално затягане, за да се поддържат разходните планове на извънбюджетните фондове, растежът на БВП и инфлацията ще бъдат по-ниски".

Очаква се германската икономика да се свие с 0,1% тази година, тъй като високите лихвени проценти натежават върху глобалното търсене на инвестиционни стоки, които съставляват голям дял от германския износ, отбеляза ОИСР.

Трябва да се има предвид, че немското правителството очаква по-голямо свиване от 0,4% на икономиката през тази година.

Според Коске от ОИСР, "германската икономика със сигурност преминава през трудна фаза", но през следващите две години намаляващата инфлация и нарастващите заплати ще подкрепят реалните доходи и частното потребление.

По-затегнатите парични условия, отслабващият натиск върху цените на енергията и фискалното затягане ще помогнат за намаляване на инфлацията от 6,2% спрямо БВП през 2023 г. до 2,7% през 2024 г. и 2,1% през 2025 г., прогнозира още ОИСР.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна