Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова потвърди, че не за догодина, а за 2025-та е предвидена продажба на държавни земи

Председателят на БСП Корнелия Нинова прави изявление в кулоарите на парламента. На втори план: Георги Свиленски; 29 ноември 2023 г.
Снимка: БТА

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи евентуалното налагане на вето от страна на държавния глава върху бюджета като неприемливо.
"Неподходящо може би е най-леката дума. Вето върху бюджета означава да оставим държавата, хората, институциите, учители, болници, без пари. Неприемливо е това в тези тежки условия, в тази несигурна обстановка, при тази сглобка, която всеки ден вреди на България, да оставим и цялата държава без пари", коментира лидерът на БСП.

Относно Бюджет 2024 Нинова уточни, че БСП на първо четене няма да подкрепи и трите бюджета - централния, на Здравната каса и на ДОО, а между първо и второ четене ще подкрепи тези мерки, които отговарят на програмата им, като ще направят и свои предложения:

"Естествено, че ще подкрепим минималната заплата от 1 януари да се увеличи, вдовишките надбавки да се увеличат, така, както е предвидил министърът на финансите. Това са наши стари искания и той се е съобразил с тях.

Ние ще внесем например: младите хора до 26 години да бъдат освободени от плащане на данък върху доходите на физическите лица, за да могат да стартират кариерата си. Или банките да бъдат обложени с 15% и да се сложи таван на таксите".
Нинова потвърди, че в бюджета на 2024 г. не се предвижда продажба на държавни земи, а за 2025 г.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна