Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 декември забраняват замърсяващи въздуха автомобили в центъра на София

Снимка: БГНЕС

От 1 декември влиза в сила забраната за влизане в центъра на София за бензинови автомобили, регистрирани преди началото на 1996 година, и за дизелови с регистрация преди началото на 2002 година. Тя ще важи за срок от 3 месеца, като за първи нарушения хората няма да бъдат санкционирани, съобщиха от Столичната община. 

Нискоемисионната зона, която ще е забранена за най-старите автомолиби, обхваща булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Генерал Скобелев", ул."Опълченска" и бул."Сливница". 

Решението за нейното въвеждане беше взето от предишния Общински съвет в изпълнение на съдебно решение, а новият кмет на София Васил Терзиев посочва, че няма как да не се съобрази с това. 

Тъй като не е проведена активна разяснителна кампания, което може да доведе до объркване сред хората, при първи нарушения те ще бъдат предупреждавани, уточняват от Столичната община. 

Ограничението няма да важи за автомобили на граждани с адресна регистрация в посочената зона и за хората с увреждания. 

Това ще се отбелязва със стикер за паркиране, издаден от Центъра за градска мобилност след подаване на заявление. За вече издадени такива не е нужно да се подава заявление. 

До 1-ви декември на входните улици по границата на зоната ще бъдат разположени обозначителни знаци. Ще има обиколни маршрути за автомобилите със забранен достъп.

Междувременно от групата на  "Възраждане" в Столичния общински съвет обявиха, че внасят предложениe да отпадне забраната за навлизането на по-стари автомобили в центъра на София.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени