Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън: Не чух сред колегите ми от НАТО умора или нежелание да продължи подкрепата за Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на срещата на външните министри на НАТО, Брюксел, 29 ноември 2023 г.
Снимка: АП/БТА

Американският държавен секретар Антъни Блинкън очаква следващите седмици Конгресът да одобри предложения бюджет за страната догодина, в който е включена и помощта за Украйна.
След края на заседанието на министрите на външните работи на страните от НАТО Антъни Блинкън каза, че военното подпомагане на Украйна е не само в неин интерес, но и на съюзниците, в т.ч. и на Съединените щати.

"Не чух сред колегите ми умора или нежелание да продължи подкрепата за Украйна, докато възвърне изцяло окупираните от Русия територии, както и за да изгради силна държава след това", каза Блинкън в отговор на въпрос дали има разногласия в тази насока:

"Смятам, че всеки един от съюзниците ни признава, че става въпрос не само  да вършиш това, което е правилно, а и на личен интерес, в т.ч. и на Съединените щати.

Ако позволим на страни като Русия да прекрояват безнаказано границите на други държави и да им определят и диктуват бъдещето, то тогава всеки и навсякъде може да се превърне в агресор.

Колкото до Съединените щати това, което продължавам да чувам и виждам, е силна подкрепа и в двете камари на Конгреса за Украйна. Трябва да придвижим искането за бюджета на президента и сме решени да го направим".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че се надява доставката на изтребители Ф-16 за Украйна да започне съвсем скоро. Той приветства решението на Дания, Нидерландия и Норвегия да ги осигурят и припомни, че е създаден център за обучение на пилоти за тази цел в Румъния.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна