Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва преди планираната за утре онлайн среща на "ОПЕК +"

Петролът поскъпва за втори пореден ден на търговия в очакване на планираната за утре онлайн среща във формата "ОПЕК +", на която петролният картел ще определи политиката си за петролно производство през 2024 г.

Саудитска Арабия призовава другите членове да намалят производствените квоти, за да стабилизират пазарите, но все още не е постигнато решение или конкретна сделка.

Първоначално насрочена за 26 ноември, срещата на ОПЕК, последната от формата "ОПЕК +", беше отложена за 30 ноември поради несъгласие относно квотите за производство, включващи африканските производители Нигерия и Ангола.

Според източници на агенция Ройтерс "ОПЕК +" продължава да води преговори относно петролната политика за 2024 г., но на този етап не се очаква ново разсрочване на срещата. Във вторник източници на агенцията казаха, че е възможно по-нататъшно забавяне на срещата на фона на продължаващите разговори, които един от тях определи като трудни, тъй като страните поддържат досегашните си позиции.

В очакване на важната среща фючърсите на петрол Брент се повишават към 15.00 часа българско време с 1,15% към 82,60 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол WTI - с 1,78% към 77,75 долара за барел. По време на търговията във вторник петролните фючърси поскъпнаха с около 2 на сто.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Поскъпването на петрола е отчасти подкрепено и от зимната буря в Черноморския регион, която наруши износа на петрол от Казахстан и Русия, подклаждайки опасенията за недостиг при доставките.

Късно снощи Американски петролен институт (API) пък съобщи, че складовите петролни запаси в цялата страна са намалели с 817 000 барела през последната седмица, като запасите в най-големия хъб Кушинг, Оклахома са се понижили с 465 000 барела. Ако подобно намаление на петролните запаси бъде потвърдено от официалните правителствените данни на Енергийната информационна агенция (EIA) по-късно в сряда, това ще бъде първият спад от шест седмици насам.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна