Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо забавяне на инфлация в Германия през ноември до 3,2%

Германската годишна инфлация се забави рязко през ноември до 3,2% от 3,8% през октомври, показват предварителни данни на немската федерална статистика Destatis.

Това е най-ниската инфлация в Германия на годишна база от юни 2021 г. насам и под осреднената прогноза за по-умереното ѝ забавяне до 3,5 на сто.

През ноември потребителските цени в Германия се понижиха с 0,4% спрямо октомври, докато очакванията бяха за спад с едва 0,1 на сто.

С това поредно понижаване на инфлация, тя продължава да се приближава към целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

Графика на инфлацията в Германия (в %)


Новото отслабване на инфлацията на годишна база е в резултат на забавяне на инфлацията при храните (до 5,5% от 6,1% през октомври) и на по-голям спад на енергийните цени (с 4,5% след понижение с 3,2% месец по-рано). В същото време и инфлацията при услугите се охлади до 3,4% от 3,9% през октомври.

Основната годишна инфлация, изключвайки волатилните цени на храните и енергията, пък се забави през ноември до 3,8% от 4,3% през октомври, достигайки най-ниско ниво от август 2022 г. насам.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) се понижи през ноември с цели 0,7% спрямо октомври, когато отслабна с 0,2%, докато годишната хармонизирана инфлация се забави рязко до 2,3% от 3,0% месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от юни 2021 г.

Икономистите обръщат голямо внимание на данните за инфлацията в Германия, тъй като те се публикуват един ден преди аналогичните предварителни инфлационни данни за цялата еврозона.

По-рано днес испанската хармонизирана инфлация спадна през ноември до 3,2% от 3,5% през предходния месец.

Осреднените очаквания са инфлацията еврозоната да се забави до до 2,7% през ноември от 2,9% през октомври, но днешните германски данни не изключват и по-рязко отслабване на инфлационния натиск.

За Европейската централна банка тези данни сякаш потвърждава мнението, че следващата година може да последва намаление на основните лихви с около 100 базисни пункта (с 1%).


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна