Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по отбрана подкрепи ратифицирането на договора за "Страйкър"-ите

Заседание на Комисията по отбрана в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по отбраната подкрепи ратифицирането на договора за придобиване от САЩ на бронирани машини "Страйкър" за Сухопътните войски. Предвидено е доставките на машините да започнат през третото тримесечие на 2025 г. 

Това стана с гласовете на 9 депутати, 5 гласуваха "против", а 1 "въздържал се".

Прогнозната стойност на договора е над 1 милиард и 208 милиона долара.

Председателят на Комисията Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС искаше да разбере повече относно възможностите за индустриално сътрудничество и ролята на "Терем" в процеса.

Министърът на отбраната обясни, че закупуваме 196 машини "Страйкър" и 15 спомагателни машини. Той коментира, че договорът предвижда инвестиционно сътрудничество и участие на българската индустрия в производството на машините.

"Водили сме преговори с американската страна, и те бяха фокусирани в три въпроса - относно изграждането на регионален център за Европа за ремонт на машини "Страйкър". Имайки предвид това кои други въоръжени сили в Европа използват такива машини, всички тези поставени от нашата страна въпроси, американската страна има нагласата да ускори създаването на такъв капацитет, но това ще зависи и от производителите", каза той.

Тагарев поясни, че третият въпрос е свързан с използването на средства по програмата FMF. "По трите въпроса постигнахме позитивна нагласа и позитивни отговори", смята той.

Полковник Владислав Шекеров, директор на дирекция „Политика по въоръженията" в Министерството на отбраната, посочи, че "основната договореност с правителството на САЩ е да предоставят машината на МО на България така, както сме я искали. "Терем" ще бъде подизпълнител и ще трябва да работи съгласно критериите на "Дженеръл Дайнамикс".

"40% от труда ще бъде извършен в България", поясни министърът на отбраната и добави "предполага се, че има такива фирми в България, които могат да изработват такива изделия".

Според него "Дженеръл Дайнамикс" са се насочили към производство във Велико Търново заради човешкия потенциал.

Според внесения от Министерски съвет Проект за инвестиционен разход ще са необходими финансови средства от порядъка на 1.376 млрд. щатски долара (2.504 320 млрд. лв., изчислени при курс на щатския долар $1=1.82 лв.) без ДДС. От тях 1.210 млрд. щатски долара (2.202 млрд. лв. без ДДС) за придобиване на 198 машини. Артилерийско и стрелково въоръжение с прогнозна стойност 65 000 000 щатски долара ( 118 300 000лв.). Управляеми противотанкови ракети Javelin с прогнозна стойност 101 000 000 щатски долара ( 183 820 000 лв.). За вторите два проекта тепърва се очаква през 2024 г. Министерство на отбраната да получи проектодоговори. 

Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!