Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Право на изключване" предвиждат промени в КТ за дистанционната работа

На заседанието на Комисията по труда, социалната и демографската политика на НС; На снимката: председателят на комисията Деница Сачева и Севим Али.
Снимка: БТА

Работещите от разстояние ще имат „право на изключване“ - това предвижда проект за промени в Кодекса на труда, който беше приет с пълно единодушие на първо четене от парламентарната социална комисия. Това право дава възможност на работниците да не отговарят на комуникация по време на междудневната и седмичната почивка. 

Председателят на комисията Деница Сачева от ГЕРБ-СДС предложи преди второто четене, на среща с участието на бизнеса и синдикатите, текстовете да се допълнят още. Тя посочи, че да се работи от разстояние е едно от желанията на младите хора, търсещи работа и допълни: 

"Същевременно това е и част от всички тези нормативни документи, които предстои да бъдат приети, за да има по-добър баланс между професионалния и личния живот".

Вносител на промените е Министерският съвет, а целта им е да се осигури по-голяма гъвкавост и да се гарантират здравословни и безопасни условия на труд при дистанционната работа.  


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна