Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът предупреди, че подкрепата за децата със СОП в училища и градини не е ефективна

Диана Ковачева
Снимка: Омбудсман на РБългария

Омбудсманът Диана Ковачева предупреди, че подкрепата на децата със специални образователни потребности в училищата и детските градини не е ефективна, а за решаването на проблемите им са необходими още средства и координация между министерствата на образованието, на здравеопазването и на труда и социалната политика.

Ковачева организира дискусия по темата утре.

Хиляди деца със специални образователни потребности не успяват да завършат задължителното по Конституция обучение до 16-годишна възраст.

Малка част от тях имат възможността да бъдат подкрепяни от помощници на учителя заради липсата на финансови средства.

При много ученици основната тежест по приобщаването им в образованието пада върху семействата, вместо върху образователните институции, посочва в свой анализ по темата омбудсманът Диана Ковачева.

Според данни, които са ѝ предоставени от Министерството на образованието, към края на миналата година децата в детските градини със специални образователни потребности са малко над 7100.

Проблем в тези институции е работата с родители и навременното идентифициране и подкрепа на децата със специални потребности, заради което се пропуска ценно време за работа с тях и за преодоляване на дефицитите в тяхното развитие.

Учениците от 1-ви до 12-ти клас, които попадат в тази група, са над 20 000.

Данните сочат, че малко от тях стигат до гимназиално обучение, като с всеки следващ образователен етап броят на учениците със специални потребности в системата на образованието намалява.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна