Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети опит за избор на председател Столичния общински съвет

Снимка: sofia.bg

Столичният общински съвет ще направи трети опит да избере свой председател. При предишните две заседания нито един от издигнатите кандидати не получи подкрепа от нужните най-малко 31 съветници.

На първото заседание преди две седмици бяха издигнати четирима кандидати, като всеки беше подкрепен само от групата си в общинския съвет. Стигна се до балотаж между Борис Бонев и Диана Тонова, за които отново гласуваха само от техните групи - ПП-ДБ-СС и БСП.

Заради резултата кметът Васил Терзиев се опита да инициира разговори с всички политически сили в съвета, но втората по големина група, на ГЕРБ-СДС, отказа да участва. И след разговорите останалите групи обявиха, че няма да подкрепят Борис Бонев.

На второто заседание бяха издигнати същите четирима кандидати. Процедурата завърши по същия сценарий.

Кметът инициира нов кръг от разговори, на които отново не се отзоваха от ГЕРБ. Останалите заявиха, че няма да подкрепят Бонев.

На днешното заседание процедурата ще бъде проведена по същия ред. В понеделник кметът Терзиев даде заявка, че ще представи екипа си от заместници до няколко дни. По информация на БНР назначенията са направени още в началото на седмицата. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!