Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 декември - Международен ден за борба с ХИВ/СПИН

БЧК с инициативи и безплатно тестване за ХИВ/СПИН

Снимка: ФБ/Български младежки Червен кръст - София

Столичната организация на Български Червен кръст традиционно отбелязва 1 декември - Международен ден за борба с ХИВ/СПИН с кампания по превенция на сексуално рисково поведение.

Предвидени са презентации в училищата и поредица от интерактивни дейности като работни ателиета, предизвикателства по темата, разпространение на информационни материали.

На 01.12.2023 г. от 11,00 ч. до 17,00 ч. пред Народния театър „Ив. Вазов” ще има позициониран кабинет на КАБКИС за безплатно тестване за ХИВ/СПИН и доброволци на 1-ва териториална организация на БМЧК-София ще раздават листовки и ще приканват гражданите към кабинета, а от 16,00 до 18,00ч.  в подлеза пред Софийски университет „Св. Кл. Охридски” младежи ще раздават информационни материали и ще организират забавни предизвикателства  за преминаващите граждани. 

В 17:30 ч. на стълбите на Софийски университет доброволците от БМЧК-София ще направят традиционната лента в знак на съпричастност с жертвите и носителите на заболяването. В събитието ще участват представители на Асоциацията на студентите медици и Асоциацията на студентите фармацевти, доброволци и служители на Столичната организация на БЧК и други заинтересовани страни.


Столичната организация на Български Червен кръст организира закриваща пресконференция като част от дейностите по проект Ние знаем правилата“ за представяне резултатите от проектните дейности с представители на отдел „Пътна полиция“ - СДВР, на ДА „Безопасност на движението по пътищата“, на СБДДС- Столична община, директори на училища, доброволци и служители на Столичната организация на БЧК и други заинтересовани страни.

Проектът е финансиран от Съвета по безопасност на движението на децата в София и акцентира върху системни и ефективни действия, целящи повишаване на нивото на безопасност на движението по пътищата и за опазване на здравето и живота на учениците от София.

Чрез методите „Учене чрез игра“ за по-малката възрастова група и „Връстници обучават връстници“ за по-големите ученици са реализирани информационна кампания и поредица от интерактивни дейности - работни ателиета, дискусионни срещи на обучени по темата младежи-доброволци с ученици, за развиване на умения за безопасно поведение на пътя, за нулева толерантност към употребата на алкохол, на наркотични вещества и към агресията на пътя за опазване на живота и здравето на децата. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна