Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стигмата срещу ХИВ позитивните води до нежелание за изследване

Петър Цинцарски: Във все по-късен стадий се диагностицират заразените с ХИВ

Все още хората не познават рисковете за предаване и начините за предпазване от ХИВ

4
Петър Цинцарски - експерт в Българския Червен кръст и член на Консултативния съвет по ХИВ/СПИН в здравното министерство
Снимка: FB/Petio Tzintzarski (Петьо Цинцарски)

"Това, което наблюдавам дълги години и това не е само мое наблюдение, е че има някаква умора, според международните организации има и много говорене, а всъщност инфекцията от ХИВ продължава да се разпространява. Което пък ни дава възможност да оценим, че много хора имат нужда от допълнителни знания и умения.

И това, което ние в БЧК искаме да направим - повече хора да разберат, че има начин на предаване, и че има начин на предпазване, хората трябва да ги знаят, за да оценят рисковете на поведението си, защото отдавна говорим, че няма рискови групи, има рисково поведение, каза за БНР Петър Цинцарски, експерт в Българския Червен кръст, отговарящ за промоцията на здраве след младите хора в организацията.

Той е специален гост в рубриката на БНР "Младите хора, които ме вдъхновяват" на Световния ден за борба с ХИВ/СПИН - 1 декември.


Всяка година по повод 1 декември – Световния ден за борба с ХИВ/СПИН от Българския Червен кръст организират разнообразни информационна акции.

"Оказва се, че ние не показваме толерантност, ние не искаме да имаме близък, който да е ХИВ позитивен, не искаме да имаме колега, който е позитивен, не искаме детето ни да бъде обучавано от учител, който е ХИВ позитивен, не искаме да имаме съсед, който е заразен с ХИВ.

Като знаем как се предава вирусът, той не е въздушно-капков както Covid 19, защо се страхуваме, защо игнорираме тези хора? Това е и причината част от хората да не искат да знаят своя ХИВ статус. Защото те смятат, че това може да доведе до тяхната "социална смърт", поясни още Цинцарски.


Той припомни, че медицинската част на въпроса е решена. Министерството на здравеопазването осигурява безплатна антивирусна терапия за всички нуждаещи се хора за гарантиране непрекъснатостта на терапията.

Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и подобрява качеството им на живот.

В България съществуват пет сектора или отделения за проследяване и лечение на пациенти с ХИВ/СПИН към клиники за инфекциозни болести в гр. София, гр. Пловдив, гр. Варна, гр. Плевен и гр. Стара Загора.

"Терапията е изключително ефективна, но това да те отхвърлят приятелите ти, близките ти, е изключително страшно и имаме мното такива случаи.

Искам да кажа на хората, че трябва да бъдат обективни в знанията си, хората, които живеят с ХИВ не са опасни за тях в ежедневните си контакти, заяви още Цинцарски.

Той допълни, че науката се бори за направата на ваксина срещу ХИВ или как да бъде изведен от вирусът от организма.


"Във все по-късен стадий се диагностицират заразените с ХИВ, споделят лекарите и това много ме тревожи. Защото хората трябва да са наясно, че късно открита, болестта понякога не може да се лекува. Другото нещо, което казват имунолозите е, че колкото по-късен е етапът на увреждане на имунната система, толкова по-невъзможно е да бъде върната тя в първоначалния етап, тя не може да бъде възстановена напълно, заяви Цинцарски.

БМЧК прави от години обучения на свои връстници как се предава болестта, как да се предпазват, къде може да се изследват, как да се прави безопасен секс, как при кръводаряване можеш да изследваш и ХИВ статуса си, къде и кога има безплатно и анонимно тестване за ХИВ.

Също, че трябва да се знае, че една от причините за репродуктивни проблеми са нелекувани различни полово предавани болести.

Национален дворец на децата

"И тези знания и умения за младите са изключителни важни. Те не трябва да имат случайни сексуални контакти с непроверени партньори и да използват презервативи, да изследват своя ХИВ статус. Трябва да се внимава със злоупотребата с инжекционни психоактивни вещества и злоупотреба с алкохол и секс след това, защото тогава се предава не само ХИВ, но редица други предавани по сексуален път инфекции.

Аз самият днес на 1 декември ще изнеса лекция по темата в Италианския лицей и Софийската математическа гимназия. Темата е важна за всички възрасти и не трябва само на 1 декември да говорим за нея, обобщи Петър Цинцарски от Българския червен кръст и член на Консултативния съвет по ХИВ/СПИН в здравното министерство.

За трета поредна година с д-р Живка Димитрова, началник на отдел „Здравна политика и първа помощ“ в БЧК, обучаваме в онлайн формат на тема „Основни знания по първа долекарска помощ“ здравните медиатори от випуск 2022.

Петър Цинцарски е експерт в Българския Червен кръст, отговарящ за промоцията на здраве след младите хора в организацията. По темата превенция на ХИВ той работи повече от 30 години – първоначално като доброволец в Младежкия Червен кръст, а след това и като консултант в Министерството на здравеопазването. И към момента той е член на Консултативния съвет по ХИВ/СПИН в здравното министерство.

Интервю на Гергана Хрисчева с Петър Цинцарски в рубриката на БНР ''Младите хора, които ме вдъхновяват''.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна