Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо свиване на БВП на Франция и спад на инфлацията до близо 2-годишно дъно

Икономиката на Франция се сви изненадващо през третото тримесечие на настоящата година, докато инфлацията се забави през ноември до близо 2-годишно дъно, показват данни на френската официална статистика Insee.

Френският БВП се сви изненадващо през третото тримесечие на 2023 г. с 0,1% спрямо предходните три месеца, когато нарасна с 0,6%, докато предварителните данни показаха слаба икономическа експанзия от 0,1 на сто. Това е първото свиване на БВП на втората по големина икономика в ЕС от началото на 2022 г. насам.

Нетната търговия допринесе за това свиване на френската икономика, отнемайки 0,4 процентни пункта от БВП на страната, тъй като износът спадна през третото тримесечие с 1,0% (след ръст с 2,5% през второто), докато вносът нарасна с 0,1% (след повишение с 2,4% през второто тримесечие).

Промяната на складовите бизнес запаси също отне 0,2 процентни пункта от БВП на Франция, след като през второто тримесечие добави 0,5 процентни пункта към икономическия растеж.

Графика на БВП на Франция (тримес./тримес.)


Позитивен фактор обаче е нарастването на вътрешното търсене, като потреблението на домакинствата се повиши през третото тримесечие с 0,6% след спад с 0,1% три месеца по-рано, стимулирано от по-високите разходи за стоки (повишение с 0,6% след силен спад с 0,6% през второто тримесечие) и особено по-големите потребителски харчове за храни и промишлени стоки.

В същото време държавните разходи нараснаха с 0,5% след повишение с 0,1% през второто тримесечие, докато растежът при инвестициите в дълготраен капитал се забави до 0,2% от 0,5% главно поради по-нататъшен спад на инвестициите в строителството.

На годишна база икономиката на Франция все пак се повиши през третото тримесечие с 0,6% (спрямо същия период на 2022 г.), но след ръст от 1,2% през предишното тримесечие.

Insee оповести и данни, показващи забавяне на инфлацията във Франция през ноември до 3,4% на годишна база от 4% месец по-рано и осреднени очаквания за по-умерено отслабване до 3,7 на сто.

Това е най-ниското ниво на индекс на потребителските цени (CPI) в страната от януари 2022 г., като за неговото понижение допринесе отслабването на инфлацията в сферата на услугите (до 2,7% от 3,2% през октомври), на растежа на енергийните цени (до 3,1% от 5,2%), на цените на промишлените стоки (до 1,9% от 2,2%) и на цените на храните (до 7,6% от 7,8% месец по-рано).

На месечна база инфлацията във Франция се понижи през ноември с 0,2% след растеж с 0,1% през октомври.

Френската хармонизирана инфлация пък се забави през ноември до 3,8% на годишна база от 4,5% през октомври и под пазарните прогнози за инфлация от 4,1 на сто.

Графика на инфлацията във Франция (на годишна база)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна