Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

72% от българите имат доверие в хомеопатията

Д-р Даниела Карабелова: Приложението на хомеопатия намалява риска от рецидивиращи инфекции

"За лечение на вирусна инфекция не е необходим антибиотичен прием"

2
Д-р Даниела Карабелова, общопрактиващ лекар и хомеопат
Снимка: Yavorka Petrova

"Най-опасният причинител на ангини е стрептококите и инфекция с него може да причини сериозни увреждания. Не трябва да забравяме обаче, че има разлика между ангина и зачервено, болезнено гърло. Ангината лесно може да се докаже с тест и тогава лечението задължително е с антибиотик.

Болките в гърлото, обаче много често се дължат на вирусна инфекция, за която не е необходим антибиотичен прием.

Безотговорният прием на антибиотици е изключително опасен и може да доведе до антибиотична резистентност. Правилното лечение може да се назначи само и единствено от лекар“, коментира д-р Даниела Карабелова, общопрактикуващ лекар и хомеопат на дискусия за международната научна и медицинска образователна кампания "За Хомеопатията".

По данни на Световната здравна организация към 2050 г. се очаква загиналите от антибиотична резистентност да достигнат 10 млн. души


"Същевременно трябва да кажем, че хората проявяват резистентност не само към антибиотици, но и към нестероидни противовъзпалителни медикаменти, блокери на протонна помпа, бензодиазепини, кортикостероиди, продукти с женски полови хормони.

Нестероидните противовъзпалителни средства са често ползвани от хората и при тях проблемът е не в резистентността, в техните странични ефекти. При хронична консумация могат да доведат до повишаване на кръвното налягане, задържане на течност в тялото и повишен сърдечно-съдов риск. Те не могат да се заменят с хомеопатия, но голямата им консумация може да бъде намалена с използване на хомеопатична терапия", каза още д-р Карабелова. 

"Също така при лекарствена непоносимост към най-разпространените болкоуспокоителни може да се прибегне към хомеопатични медикаменти, като за нас обаче е много важно кога възниква болката, какъв е нейният характер, къде точно е тя. Нас ни интересува от какво е провокирана тази болка. Защото хомеопатията е холистична медицина и тя лекува човека в неговата цялост".

Д-р Даниела Карабелова, общопрактиващ лекар и хомеопат
В сезона на грипа особено актуален е приемът на антибиотици.

"Хомеопатията не замества антибиотично лечение. Когато то е наложително, лекарят назначава подходящата терапия. Но хомеопатията може да предотврати развитието на болестния процес към бактериална суперинфекция, както и много успешно профилактика често боледуващ пациент. Така се разрежда или преустановява антибиотичния прием.

Приложението на хомеопатия намалява риска от рецидивиращи инфекции, намалява риска от бактериални усложнения и на практика намалява наполовина приемът на антибиотици.

Всяка терапия, която помага и може да намали антибиотичния прием е важна за обществото. Дългогодишният ми опит като общопрактикуващ лекар безспорно показват положителния ефект на хомеопатията върху здравето на моите пациенти от деца, през бременни до пенсионери", допълни още д-р Карабелова.


Хомеопатичното лечение е много добре прието и ценено от българското население.

72% от съгражданите ни имат доверие в хомеопатията. 88% от използвалите хомеопатия заявяват, че са доволни от лечението си с нея. Едновременно с това близо 9 от 10 българи смятат, че конвенционалната и алтернативната медицина се допълват“, сочат данните от национално представително проучване сред българското население на възраст над 18 години. 

То е проведено от международната агенция за пазарни проучвания Harris Interactive през март 2023 г.


"Петте най-добри етерични масла без странични ефекти за зимния сезон са: евкалиптовото, лимон и портокал, масло от чаено дърво, риган, босилек и всички видове хвойнови масла - борови, смърчови, елата - сребърна и сибирската ела са много подходящи за вирусни инфекции, детоксикация, ободряване, инфекции, имат антивирусни и спазмолитични свойства", даде съвет в заключение д-р Даниела Карабелова. 

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна