Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпна за кратко с 2% след информации за допълнително съкращаване на добива от ОПЕК+

Петролните фючърси поскъпнаха за кратко с 2% през обедната европейска търговия след непотвърдени информации, че членовете на "ОПЕК +" са постигнали предварително споразумение за допълнително намаляване на добива на петрол с повече от 1 милион барела на ден.

Това съобщава агенция Ройтерс, цитирайки източник от петролния картел преди официалните срещи във формата "ОПЕК +", които трябва да се проведат по-късно в четвъртък.

Държавите-членки на ОПЕК започнаха да обсъждат по-дълбоки съкращения на производството на петрол по време на виртуалната министерска среща в четвъртък, съобщи от своя страна и Амена Бакр от анализаторската компания Energy Intelligence, цитирайки неназовани делегати.

Според Амена Бакр настоящите дискусии в петролния картел се въртят около потенциално съкращаване на производството с над 1 милион барела на ден. Окончателното решение обаче ще се определи от приноса към това съкращение на отделните държави-членки.

Всички тези непотвърдени информации доведоха до поскъпване на петрола за кратко с около 2% към 13.00 часа българско време, като фючърсите на петрол сорт Брент се повишиха до 84,50 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - към 79,50 долара за барел.

Минути по-късно обаче беше парирано голям част от това поскъпване, като фючърите на петрол Брент се търгуват около 83,60 долара за барел, а тези на американския суров петрол - около 78,50 долара за барел, което представялва тяхно поскъпванв рамките на деня с по-скромните 0,8%.

Това представлява поскъпване на петрола на международните пазари за трети пореден ден на търговия.

Графика на петрол сорт Брент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна