Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната метеорологична организация:

Глобално затопляне от 1,4 градуса по Целзий през рекордно горещата 2023 г.

3
Снимка: wmo.int

През 2023 г. глобалното затопляне ще достигне около 1,4 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, съобщи в четвъртък Световната метеорологична организация (World Meteorological Organization, WMO), предаде Ройтерс. 

Временният доклад на WMO за състоянието на глобалния климат потвърждава, че 2023 г. ще бъде най-топлата година в историята, при това надвишавайки с голям разлика предишната рекордна 2016 г., когато Земята се затопли с около 1,2 градуса над средното ниво от прединдустриалния период.

Това добавя към неотложността, пред която са изправени световните лидери по време на годишната среща на върха на ООН за климата COP28, започваща в четвъртък в Дубай, докато те се борят с постепенното премахване на изкопаемите горива. 


"Нивата на парникови газове са рекордно високи. Глобалните температури са рекордно високи. Покачването на морското равнище е рекордно високо. Антарктическият морски лед е рекордно нисък", предупреди генералният секретар на WMO Петери Таалас.

Констатацията на доклада обаче не означава, че светът е на път да премине дългосрочния праг на затопляне от 1,5 градуса по Целзий, който според учените е таванът за избягване на катастрофални промени в климата съгласно Парижкото споразумение от 2015 г., отбелязва Ройтерс.

За да се достигне това ниво на затопляне, то ще трябва да се поддържа по-дълго време.

Затоплянето през настоящата година с 1,4 градуса вече предоставя плашещ поглед на това, какво може да означава трайно преминаване над границата от 1,5 градуса. 


Тази година морският лед в Антарктида достигна най-ниския зимен максимум в историята, или около 1 милион квадратни километра по-малко от предишния рекорд. Швейцарските ледници пък са загубили около 10% от оставащия си обем през последните две години, се казва в доклада на WMO. Горските пожари пък изпепелиха рекордна площ в Канада, възлизаща на около 5% от горите в страната.

Изменението на климата, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива, съчетано с появата на естествения климатичен модел "Ел Ниньо" в източната част на Тихия океан, тласна света към рекордното затопляне тази година.

Следващата година обаче може да бъде още по-лоша, предупредиха учените, тъй като въздействието на 'Ел Ниньо" вероятно ще достигне своя връх тази зима и ще доведе до по-високи температури през 2024 г. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна