Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК+ с решение за допълнително намаляване на добива на петрол през първите 3 месеца на 2024 г.

Централата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена, Австрия, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американското министерство на енергетиката заяви, че е финализирало договори за закупуване на 2 млн.730 хил. барела петрол . Целта е запълване на стратегическия резерв на САЩ. Покупките са част от плана за бавно попълване ,  след като през миналата година резервите намаляха рекордно заради руската инвазия в Украйна и последвалите мерки, отбелязва Ройтерс.

Петролният картел ОПЕК+ е взел днес решение за допълнително намаляване на добива на черно злато през първите 3 месеца на следващата година в опит да поддържа високи цени на световните пазари.

Най-големият производител - Саудитска Арабия - удължава до края на март действието на доброволната мярка да добива по 1 милион барела дневно по-малко от добива си до юни тази година.

Русия пък увеличава от 300 000 на 500 000 барела количеството на дневното намаление на своята продукция.

Общо 23-членният картел реже добива си с близо 2 милиона барела дневно.

От края на миналата година ОПЕК+ е намалила количествата петрол, които предлага на пазарите с близо 5 милиона барела на ден, или с 5 процента от глобалното търсене.

Общото предлагане на организацията и партньорите ѝ е 43 милиона барела.

Решението днес не беше обявено по обичайния начин - от секретариата на ОПЕК+, а от отделните страни членки. Това, пише "Файненшъл таймс", е знак за увеличаващи се разногласия сред страните производителки.

Реакцията на пазарите в Европа и Съединените щати също беше показателна - с около процент спад в цените до ниво около 80 долара за барел.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна